Programok

2015.03.10. 16:31

Nézze meg, hogy ünnepelnek március 15-én Vas megyében!

Megyei körkép – Rábahídvégen fáklyás felvonulással, Petőfi naplója alapján elevenítik fel az 1848. március 15-én történteket, de van olyan vasi település is, ahol bográcsoznak vagy eveznek a nemzeti ünnepen.

Lisztmayer Zsófia

Néhány nap múlva országszerte megemlékeznek arról az eseményről, amelynek célja a magyar állam függetlenségének és az alkotmányos berendezkedésnek kivívása volt. A vasi települések többségében kicsik és nagyok részt vesznek az ünnepi megemlékezésen. Bár a lista korántsem teljes, összeállításunkból megtudhatják: hogyan emlékeznek a vasiak a márciusi ifjak nagy napján.

Rábahídvégen szombaton 18 óra 45 perckor kezdődik el a fáklyás felvonulás, amely során az esemény résztvevői közösen jutnak el a márciusi ifjak által végigjárt helyszínekre. Persze csak képzeletben, Rábahídvég jól ismert utcáin. Petőfi Sándor naplója alapján pedig felelevenítik az aznap történt eseményeket. A történetek többségének életre keltésében a helyi ifjúsági klub középiskolás tanulói vesznek részt, a Landerer-jelenetben viszont a nyugdíjasokból álló színjátszó kör tagjai tűnnek majd fel. Az esemény évek óta sok látogatót vonz, a legkisebbektől kezdve a legidősebbekig mindenkinek élvezetes programot jelent.

Novákfalván és Velemben koszorúzással, valamint szabadtéri bográcsozással emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról március 15-én. A Petőfi Sándor szobor megkoszorúzása után az érdeklődők elkészíthetnek egy szaftos marha vagy birkagulyást, de akár a nemzeti kenyér sütésében is részt vehetnek. Helyszín: Velem, Rákóczi út 2/b.

Az Arrabo Szabadidősport Egyesület tagjai március 15-én, vasárnap rendezik meg a Batthyány Emléktúrát a Rába folyón, fontos azonban kiemelni, hogy a szervezők korlátozott számban tudnak kenukat biztosítani a vadvízi túrához. A jelentkezésre március 12-ig van lehetőség. A túra 10 órakor indul vasárnap a rumi közúti híd alól, a jobb partról. A cél az ikervári duzzasztómű, a táv 12,5 folyamkilométer, a túrázók a tervek szerint 12-13 óra között érnek be a célba. A résztvevőket a Rábán jártas, képzett túravezetők kísérik majd.

Kétnapos ünnepet tartanak Szombathelyen a nemzeti ünnep alkalmából. Az ünnepi programsorozat a Vasi Skanzenben kezdődik március 14-én 10 órakor a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola diákjainak műsorával. Dr. Puskás Tivadar polgármester ünnepi beszédét követően huszártoborzó is lesz, amely során a gyermekek megismerkedhetnek a huszártábor életével, valamint részt vehetnek lovas huszárbemutatókon, népzenei és táncos programokon, huszárvirtus vetélkedőkön és Kossuth nóta versenyen is. Március 15-én, vasárnap reggel 9 órakor felvonulás kezdődik lovasok, zenészek és táncosok felvezetésével a Gagarin utcától az Ady téren át (ahol megkoszorúzzák Petőfi szobrát) a Március 15. térre, ahol a Neumann János Általános Iskola diákjai adnak műsort, majd 10 óra 45 perctől a Savaria Múzeum parkjában fellép a Boglya, a Pilvax, és az Ungaresca zenekar.

A megyei megemlékezés Szombathelyen március 13-án, pénteken 10 órakor kezdődik a Batthyány szobor koszorúzásával. Ezt követően, a megyeháza dísztermében 11 órakor kezdődő hagyományos megemlékezésen különböző díjakat és elismeréseket nyújtanak át, és beszédet mond Majthényi László, a megyei önkormányzat elnöke.

Uraiújfaluban március 13-án, pénteken tartják a megemlékezést, amely során az iskola mesemondó szakkörének tagjainak előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A műsort követően Szelestey László szülőházánál helyeznek el koszorút, majd Tótfalusi Tóth Benedek huszársírjánál. Az 1848-as szabadságharc huszárfőhadnagya ugyanis a helyi temetőben nyugszik.

Vasváron egy nappal a nemzeti ünnep előtt emlékeznek meg a szabadságharcról, amelynek során szombaton 19 órától fáklyás felvonulás indul a Béke úti Óvodától a Március 15. térre, ahol koszorúkat helyeznek majd el. A vasvári megemlékezés a Nagy Gáspár Kulturális Központban folytatódik majd, ahol ünnepi beszédet mond Sejber Mihály alpolgármester, valamint az érdeklődők megtekinthetik a Kardos László Általános Iskola tanulóinak műsorát, és meghallgathatják a Vasvári Fúvós Zenekar előadását.

Répcelakon március 13-án, pénteken délután 17 órakor kezdődik az ünnepség, amely során elhelyezik az emlékezés virágait Barthodeiszky István honvéd főhadnagy sírjánál. A művelődési otthonban tartandó ünnepi műsoron beszédet mond Szabó József alpolgármester, valamint közreműködnek a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

Kőszegen vasárnap, 16 óra 30 perckor kezdődnek el az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 167. évfordulója alkalmából rendezett programok a Jurisics téren. Az ünnepi megemlékezésen beszédet mond dr. Kondora Bálint, Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, 17 óra 15 perctől pedig a Művészeti Szemle díjátadó gálájával folytatódik az esemény.

Nádasdon a templomkertben várják azokat az érdeklődőket vasárnap délelőtt 9 óra 15 perckor, akik szívesen tisztelegnének közösen a szabadságharc emléke előtt. A temetőben, a forradalom emlékére állított vaskeresztnél beszédet mond, és misét celebrál Takács László plébános, aki különösen jól ismeri a szabadságharc helyi vonatkozásait, ezt követően közösen elmondják a himnuszt.

Táplánszentkereszten pénteken 17 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés a helyi iskola tornatermében. A falu közönsége előtt az iskolások műsort adnak, majd a tápláni születésű dr. Murber Ibolya főiskolai docens előadását hallgathatják meg. A táplánszentkereszti ünnepi megemlékezés az emlékmű koszorúzásával ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!