Púder Nélkül

2010.03.19. 13:30

Dröszler László a hajdesigner nem csak vág, de oktat is

Szombathelyen három csoportba oszthatók a nők. Van, aki hozzá jár. Van, aki kipróbálja a jövőben, a maradék pedig volt már nála, és nemsokára visszatér.

Rákos-Stercz Mónika

Dröszler László igazi művész. A kortárs művészektől abban különbözik, hogy ő – általában – női hajakat használ „alapanyagnak”, és ebből készül alkotása. Művészetét különböző színtereken végzi. Szalonjában a hétköznap hordható frizurákat részesíti előnyben, oktatóként saját szemléletét adja át a hajakon keresztül, míg show­fodrász­ként szárnyal a színekben és formákban.

– Alig tízéves szakmai tapasztalat után kerestek meg egy oktató cégtől, hogy taníts fodrászokat azokra a fortélyokra, melyeket használsz. Ritka, hogy ilyen fiatalon valaki oktathatja a kollégáit.
– Szerencsés vagyok, mert a szakmámat nem csak művelem, de el is tudom mondani mit, hogyan csinálok, képes vagyok átadni a tudásomat, ez a cég pedig úgy gondolta, hogy taníthatnám is. Amióta a pályán vagyok, azóta figyelek arra, hogy minden új információt begyűjtsek, saját magam felé igény a folyamatos tanulás. A szakmai frissességet nem csak magamért, a tanítványaimért akartam, hanem a vendégeim miatt is. Ahhoz, hogy képes legyek megújulni, tanítani és színpadra vinni, mindent kell tudnom a mesterségemről.
– Kiket tanítasz?
– Mi már végzett fodrászoknak tartunk továbbképzéseket, akik különböző szinteken tartanak szakmájukban. Közép, haladó és mester szemináriumokat tartunk, de vannak, akik az avantgárd stílust tanulják. Léteznek saját művészeti napok is, ahol kibontakoztatjuk a bennünk szunnyadó erőt és kreativitást.

– Létezik a Dröszler-féle hajvágás? Vagyis találtál ki valamit, amit a neved fémjelez?
– A hetvenes években Vidal Sassoon sajnos mindent feltalált, ami a hajvágással, fodrászattal kapcsolatos. Azóta senki nem tudott újat alkotni. Aki próbálkozna feltalálni valami újat, azt elkeserítik, mert visszavezetik Sassoonhoz a művelet alapjait. Inkább szemléletben próbálok újat adni a tanítványaimnak.
– Mi ez a szemlélet?
– Mindig azt mondom a hallgatóknak, hogy egyben tekintsenek a vendégükre. Ez kell ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. Például, megmutatom, hogyan osztható részekre különböző pontok alapján a haj, ezeket milyen módon alakítsák, vágják, úgy, hogy a végén mégis egy teljesen összhangban levő frizurát kapjanak. Ráadásul ennek az új hajnak harmóniában kell lennie a vendég külsejével, személyiségével. Ehhez igenis szükség van tudásra, gyakorlatra. A fodrászoknak is folyamatosan fejlődniük kellene. Látniuk a szépet, az új irányt, és tudniuk kellene, mi lesz a trend. Ehelyett sokan azt gondolják, ha kijöttek az iskolából, már mindent tudnak, nyugdíjas korukig elég lesz ez az alaptudás. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy ha egy fodrász nem képes újítani, akkor hiába szeretne a vendég valami mást, a fodrász nem ismeri hozzá a megfelelő technikát. A fodrásznak minőségi szolgáltatást kell nyújtania, amivel elégedett a vendég, szükséges, hogy jó érzéssel távozzon.

– A nőknek mennyire fontos a frizurájuk?
– Ha csak a hajuk az, amire figyelnek, az baj. Mindenki akkor érzi jól magát a bőrében, ha minden apró részlet jól harmonizál egymással, ebben az egységben válik széppé a nő. A jó frizura, a smink, a ruha és a személyiség együtt lüktet. Azt tanítjuk, hogy így lássák a fodrászok is a nőt, ehhez segítsék hozzá őket, nem feltétlenül csak hajviseleti tanácsokkal.
– Nem csak tanítasz, de részt veszel showműsorok­ban is. Vonz a színpad?
– Aki egyszer megtapasztalja azt az érzést, hogy a színpadon bátran beleadhat apait-anyait egy frizurába, az szeretné átélni újra és újra. Erre szakmai rendezvényeken van lehetőségem. Jó kiállni, alkotni, szeretem ezt a részét a szakmámnak. Mindig van benne izgalom. A múltkor olyan összeállítást készítettünk, melyben felvonultattuk a föld különböző nemzetiségeit, a saját kultúrájuk szerint. Azt akartuk bizonyítani, hogy mindenhol megjelennek a divat alapjai, de ezt a különböző népcsoportok saját hagyományaikhoz igazítják.
– Jársz rendszeresen Londonba. Fellépsz ott is?
– A kollégáimmal együtt minden évben egyszer-kétszer járunk Angliába, azért, hogy tanuljunk. Azt látjuk, hogy Európa keleti részéről érkező mesterfodrászoknak sokkal többet kell bizonyítaniuk ezeken a szakmai fórumokon, mint más ország fodrászainak. Igazából nem vágyom arra a show-világra, ami ezeken a londoni rendezvényeken van. Ahhoz, hogy oda elérjek, mindent alá kellene rendelnem. Ezt nem akarom. Nem érzem fontosnak. Vannak más területek, melyek jobban érdekelnek.
Van három gyermekem, a feleségem, a kiskertem, a konyhám. Ezek előnyben részesülnek a showbiz­nisszel szemben. Jobban főzök, mint ahogy fodrász­kodom.

2010 frizuratrendje
„A lágyabb, nőiesebb formák jelennek meg az idei év hajviseletében. A tépett, kócos frizurát felváltja a finoman puhított, tömörebbre hagyott, esetleg némi hullámmal megbolondított haj.
Színeiben is a lágyságot, harmóniát tükrözi a hölgyek frizurája. A szőkés, meleg árnyalatokat ajánlják a fodrászok, melyek kiemelik az arc finomságát. Az alapszínben a rézvörös, a narancsos melírok jelennek meg. Háttérbe szorulnak a vad, lilás tónusok. A szekciós hajfestés helyett árnyaltabb egységben készül a frizura.”– foglalta össze az ide év frizuradivatját Dröszler László mesterfodrász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!