Púder Nélkül

2010.07.15. 14:55

"Történelmi nap": engedélyezték a melegházasságokat Argentínában

Buenos Aires- Argentínában a szenátus helyi idő szerint csütörtök hajnalra nyúlt vitáját követő szavazás eredményeként engedélyezték az egyneműek házasságát.

MTI

A törvénytervezetet támogatta Cristina Kirchner elnök balközép kormánya, és a szenátorok 33 igen szavazattal 27 ellenében elfogadták azt. Argentína ezzel Latin-Amerika első országa lett, ahol a törvény lehetővé teszi az azonos neműek egybekelését.

A szenátusi döntés értelmében a polgári törvénykönyvnek a házasság kötelékét szabályozó cikkelyében a "férj és feleség" szavakat a "szerződő felek" kifejezés váltja fel. A meleg házaspárokat megilletik mindazok a jogok, amelyek a - 91 százalékban római katolikus vallású - lakosság egészét. Így gyermekeket fogadhatnak örökbe, családi pótlékot igényelhetnek, és szabadnapokat vehetnek ki családi problémák esetén.
   
Az argentin parlament felsőházában élő televíziós közvetítésben 15 órán át vitatkoztak a szenátorok a törvényről. A vita után Miguel Pichetto, a kormánypárti frakció vezetője történelmi napnak nevezte a szenátusi tárgyalás napját, és emlékeztetett arra, hogy a szenátorok július 14-én a nagy francia forradalom kitörésének évfordulóján kezdték el maratoni vitájukat.
   
Argentína a világon a tízedik ország, ahol a törvények az adott ország egész területén engedélyezik a melegházasságokat. Eddig Hollandia, Belgium, Spanyolország, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság, Norvégia, Svédország, Portugália és Izland törvényhozása engedélyezte az egyneműek frigyét.


OLDALTÖRÉS: A melegházasságok helyzete a világban







 A melegházasságok helyzete a világban

Argentínában a latin-amerikai országok sorában elsőként engedélyezték csütörtökön az azonos nemű párok házasságát. Argentína ezzel a tizedik ország a világon, amelynek egész területén törvény teszi lehetővé az egyneműek egybekelését. Az alábbiakban bemutatjuk a melegházasságok helyzetét a világban:

 - Hollandia volt az első ország, amely 2001-ben törvényes utat nyitott az azonos neműek házassága előtt. A homoszexuális házastársakat ugyanazok a kötelezettségek és jogok illetik meg, mint a heteroszexuális párokat, beleértve az örökbefogadás kérdését is.
 - Belgiumban 2003 júniusa óta házasodhatnak össze a meleg párok. Az öröklés területét leszámítva a párokat szintén ugyanazok a kötelezettségek és jogok illetik meg, mint a heteroszexuális házasokat. 2006 óta a Belgiumban egybekelt azonos nemű párok gyerekeket is örökbe fogadhatnak.
 - Spanyolországban 2005 júliusában legalizálták az egyneműek házasságát. A homoszexuális pároknak - függetlenül attól, hogy házasok vagy sem - joguk van az örökbefogadáshoz is.
 - Kanadában szintén 2005 nyarán lépett hatályba a melegek házasságát engedélyező törvény, amely az örökbefogadást is lehetővé teszi. Az észak-amerikai országban ezt megelőzően bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthettek a homoszexuális párok.
 - A Dél-afrikai Köztársaság 2006 novemberében - a kontinensen elsőként - fogadott el törvényt az azonos neműek házasságáról, illetve élettársi közösségéről.
 - Norvégiában egy 2009 januárjában elfogadott jogszabály értelmében a heteroszexuális párok házasságával egyenrangúként fogadják el az azonos neműek házasságát, az örökbefogadásra és a mesterséges megtermékenyítés állami támogatására vonatkozóan is. A skandináv országban a meleg párok már 1993 óta létesíthettek bejegyzett élettársi kapcsolatot.
 - Svédország 2009 májusa óta engedélyezi, hogy azonos neműek polgári vagy egyházi szertartás keretében hivatalosan egybekeljenek. A bejegyzett élettársi kapcsolatra 1995 óta van lehetőség.
 - Portugáliában 2010. június 1-jén lépett hatályba egy törvény, amely a házasság definíciójából törölte a "különböző nemű" házastársakra való utalást. Az egynemű házaspárokat Portugáliában nem illeti meg az örökbefogadás joga.
 - Izlandon június 27-én lépett életbe a melegházasságokat engedélyező törvény. Ezen a napon házasságot kötött azonos nemű élettársával a szigetország miniszterelnöke. 
  - Az Egyesült Államok területének bizonyos részein (Iowa, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire államokban és a fővárosban, Washingtonban) teszi lehetővé az egyneműek házasságát.
 - Mexikóban csak a szövetségi fővárosban, Mexikóvárosban köthetnek törvényes házasságot a meleg párok.
 - Dánia, Franciaország, Németország, Finnország, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Csehország, Svájc, Uruguay és Kolumbia bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését engedélyezi az azonos neműek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!