Púder Nélkül

2010.09.17. 06:15

Bulizva fogyott a kangoo-cipőben pattogva: 18 kilót adott le

Tizennyolc kilogrammot fogyott másfél év alatt az ugráló cipő segítségével Nagyné Lődör Bernadett (35). Nem a férje unszolására, neki 80 kilósan is tökéletesen megfelelt, hanem saját elhatározásából, nagyon nagy kitartással érte el mostani, 62 kilogrammos testsúlyát.

Merklin Tímea

- Ápolónőnek tanultam. Kétszer két évet dolgoztam bölcsődében gondozónőként. 13 éve dolgozom a Szombathelyi Egyházmegye Idősek Otthonában, három műszakban. Sokszor cserélek műszakot a kangoo miatt. Hetente háromszor ugrálunk - meséli Betti, aki pont tíz éve él házasságban. - Miután férjhez mentem, meghíztam.

Antidepresszánsokat szedtem, szedek, háromfélét, kilenc darabot naponta. Az evés pótcselekvés volt. Most sem diétázom, eszem édességet is, de módjával. Már nem nassolok. Három év alatt híztam meg 80 kilóra, ami nagyon sok, mert csak 156 centiméter magas vagyok. A férjemnek nem volt probléma, hogy duci vagyok. Nem a kinézetemért vett el. Mások se mondták, hogy csúnya lennék, csak én éreztem, hogy nem tudok megvenni egy ruhát se, ami tetszik. A 44-es nadrágba fértem bele. Most van, amiből jó a 38-as.

Betti sokáig kereste a módszert, hogyan fogyhatna le. A tévében látta a kangoot, de akkor még Szombathelyen nem volt. Rövid idő múlva egy ismerőse szólt, hogy indul itt is.
- Egy sima aerobic órára nem jöttem volna el. De ezt izgalmasnak találtam. Érdekes volt a cipő, láttam, milyen jókedvűen ugrálnak a csajok. Azért tudok kitartó lenni benne, mert bulis, jópofa. Tetszik, hogy koreográfia van, mindenki egyszerre ugrál, nézi magát a tükörben, úgy tűnik, hogy légies, könnyű mozgás. Valójában a cipő nehéz. Viszont kangoo-cipőben sokkal magasabbnak látszom, mint amilyen vagyok, és ezt is nagyon élvezem. Jó, hogy nem tudok közben gondolkodni.  Mindig jó hangulat van, ki tudok kapcsolódni.  Az idősek otthonában  nehéz a munka, mert sok  fekvő beteget mozgatok. Vannak  mozgásképtelenek is.  Nem tudok diétázni, kell az erő.

Betti elmondja, hogy mióta ugrálni jár, sokkal több kedve van a munkához is. Mialatt pattog, pihen az agya, sokat méregtelenít az izzadással. Azelőtt tele volt pattanással az arca, mostanra teljesen letisztult a bőre.

- A kangoo-órákon pörgés van. Slágerzenék, felpörgetett, elektronikus house zenék szólnak 135-138 BPM-en. Egy aerobic óra 128-135 BPM-en megy. (A BPM az egy perc alatti zenei ütések számát jelenti.) 
- Meghagytam néhány ruhát, amikből kifogytam, hogy lássam, ez is én voltam egykor.  A múlt is hozzátartozik a jelenhez. Így kerek. De az edző Barbi azt mondja, ajándékozzam el az összes régi ruhát. Lehet, hogy igaza van. 

Az edzések hangulata is nagyon erős motiváció

Bettinek tetszik a stílus, a mozgásforma, a társaság. Fontos az edző személyisége, ő tartja vonzásban azt a húsz nőt, aki ide jár ugrálni. A sikeres fogyáshoz, a kitartáshoz alapvető az elhatározás, hogy valaki fejben eldönti: megszabadul a túlsúlyától. De nélkülözhetetlen a tartós motiváltság is. Lényeges, hogy Betti otthon is támogatást kap. A férjének, aki duciként is elfogadta őt, tetszik, hogy felesége vissza tudta nyerni régi alakját, sőt tetszik a mozgásforma is, elkíséri őket a fellépésekre. Betti ma már nem nassol, de nem is kell diétáznia. Mi az eredményes fogyókúrájának titka? Beölelte őt és az elszántságát egy közösség éltető ritmusa. Tegyük hozzá: a jókedvű pattogást a férj is jó szemmel nézi. Mindez erőt ad ápolónői munkájához is, ami nemcsak önmagában nehéz foglalkozás, de a körülmények is nehezítik a hétköznapokban való helytállást. Hiszen mint tudjuk, szakképzett nővérből kevesebb van egy-egy intézményben, mint amennyi kellene.

A hátsó sorból került előre

Betti a nagy akaratereje miatt tudott lefogyni, mondja Lévai Barbara kangoo-tréner. Az volt a cél, hogy könnyedén pattogjon, mint a 60 kilós lány.

Eleinte félnek a lányok, elbírja-e őket a cipő, meg tudnak-e állni benne. De ha megérzik a cipő biztonságát, stabilitását, akkor feloldódnak, élvezni tudják  mondja az edző.  Ha látom, hogy nyomott a társaság órán, lankadnak, kicsit vadulok, sikítozok, és akkor felmegy az adrenalinjuk, tartják tovább a figurát. Ezeknek az óráknak ez a lényege.

Mindenkire egyformán nézek: a vadpörgőre ugyanúgy, mint a nyugodtabbra vagy a túlsúlyosra. Bettire  jól hatott a kangoo, mert mindentől parázik, eleinte alig mert bejönni a terembe. Nemcsak lefogyott, de sokat segített a magabiztosságán. A hátsó sorban állt, ma már mellettem pattog. Így lesznek az utolsókból elsők.

Az ugráló-cipőről megtudjuk: a talpán vagy egy speciális rugó, ami 80 százalékban felfogja a talajjal való ütközést. Így kíméli az izületeket, a derekat. Használhatják azok is, akik porckorong-problémáik vannak. Javítja az egyensúlyérzéket. Erősíti a szívet és a tüdőt. Ajánlják asztmásoknak is, ha jó a szellőzése a teremnek. Nagy mennyiségű, friss oxigén szükséges. 

Hetven százalékban anyukák járnak Lévai Barbara kangoo-óráira. Érdekes, hogy Pesten főleg a fiatalok kangoo-znak, Szombathelyen a 30-40 évesek divatja lett. Nagyon erős pozitív feltöltődést ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!