Púder Nélkül

2010.09.11. 12:15

Hogy lehet jól szeretni?

Valóban magunkat kell szeretni, hogy másokat szerethessünk? Hogy lehet jól szeretni? Mit gondol a pszichológus erről a jézusi tanításról: Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat?

Merklin Tímea

A legfontosabb önmagunk szeretetével kapcsolatban az önismeret. Ezen keresztül láthatunk rá saját hibáinkra, működésmódunkra, mit miért teszünk. Ha önmagunkat a hibáinkkal együtt el tudjuk fogadni, akkor tudunk a legoptimálisabban mások felé fordulni, elfogadással, szeretettel viszonyulni - mondja Sebők Franciska  pszichológus.

Az empátiának is alapköve, hogy önmagunkon keresztül megértsük ezeket a folyamatokat. Az ilyen típusú önmagunk szeretete hozza a harmonikus vagy lehető legkonfliktusmentesebb kapcsolatokat, ami óriási védőfaktor a pszichikai és testi betegségek ellen. (Külön nagy téma lehet egy másik alkalommal: mi van akkor, ha nem fogadjuk el magunkat? Mit vetítünk ki a férjünkre, gyerekeinkre?)

Ha magamat ismerem és elfogadom, az empatikus készség ki tud alakulni, akkor tudom befogadni a másikat. Ha ez nincs, egy csomó irreális elvárásom és kivetítésem lesz. Persze olyan nincs, hogy mindenki tökéletesen ismeri és szereti magát, ez egy folyamat, úgy szoktam mondani: egy élethosszig tartó hobbi - fogalmaz a szakember.

Az emberi fejlődéshez is szükséges, hogy legyenek, maradjanak hibák, amiken lehet javítgatni. Az önszeretetnek megvannak a torz formái is: például valaki elcsúszik egy narcisztikus személyiségbe, és csak követel, vagy nagyképű lesz.  Az önkritikával fűszerezett önszeretet tud a legideálisabb lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!