Púder Nélkül

2010.09.30. 06:11

Szeretetnyelv - Így tedd a párodat boldogabbá!

Életünk legmeghatározóbb érzése a szeretet. Jó tudni, hogy a kezdeti lángolás megőrizhető. Ehhez csak annyi kell, hogy ismerjük egymás szeretetnyelvét.

Kővári Gabriella

Az évek gyorsan elrepülnek, a beszélgetések és az együtt töltött idő mennyisége ritkul, és lassanként lekopik a mosoly  az arcunkról. Haragszunk, vádaskodunk, bűnbakot keresünk, és nem akarjuk észrevenni, hogy kapcsolatunk ellaposodásában legalább annyi szerepünk van, mint társunknak. Hogyan lehet újra megtalálni az egymáshoz vezető utat?

- Kutatások támasztják alá, hogy az együttélő párok legfőbb gondja, hogy nem azonos nyelven fejezik ki szeretetüket. Például  az egyikük úgy véli, ő mindent megtesz a másik kedvéért, hiszen a múlt héten is magával vitte kosármeccsre, tegnap pedig feltette a bekeretezett képet a kanapé fölé. Ám  az asszony mégsem örül. Ugyanis ő hetek óta azt várja, hogy férjének legyen végre ideje beszélgetni. De néma feleségnek a férje se érti a szavát. A félreértések feloldásának titka, hogy ismerjük fel saját és kedvesünk szeretetnyelvét. Mert aligha adhatunk mást választottunknak, mint elegendő időt, kedves szavakat,  gyengéd érintéseket, személyre szóló ajándékokat és apró szívességeket - a szeretet öt különböző nyelvéről szóló könyvek szerint. 
Fehérvár utcáin sétálókat kérdeztünk, tudják-e mire vágyik igazán a párjuk, és ismerik-e a szeretetük egyedi nyelvét?

Nóri és Norbi már nyolc éve szereti egymást.
- Mi megjártuk a hadak útját, sőt a párterápiát is. A pszichológusnő vezetett rá bennünket arra, hogy a kimondatlan elvárásaink nem  teljesülnek, hiszen egyikünk sem gondolatolvasó.
 - Azóta már azonos nyelven beszélünk! - meséli Nóri. - A közös kirándulásokat szeretjük a legjobban, na és persze olyan jó megölelni egymást!


Ács Attila és felesége, Ácsné Cserta Judit párhónapos kisbabájukkal sétál a Fő utcán.
- Mi minden összezördülést azonnal megbeszélünk, és figyelünk rá, hogy mit szeretne a másik. Úgy még nem tértünk nyugovóra, hogy a kettőnk közötti feszültséget másnapig dédelgettünk volna.
 Felesége, Judit is osztja Attila vélekedését: - Könnyebben megoldódik minden gond, ha kibeszéljük, mintha csak hallgatnánk - állítja.
 
Török Szabolcs egy tesztet is kitöltött, hogy feltérképezzük, mi módon töltheti meg kiüresedő szeretettankját.
-  A kérdőív szerint nekem egyformán fontos az együtt töltött idő és a testi érintés. Szerintem a szeretetnyelveket nem is lehet teljesen szétválasztani. Lehet, hogy valakinek az az igénye a minőségi idő eltöltése során is, hogy megdicsérjék. Ha ebbe ráadásul még az ölelés is belefér, az maga a csoda!  - mondja Szabolcs mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!