Púder Nélkül

2010.10.31. 12:08

Hindi Fatima menedzsere az anyukája

Nem könnyű egyedül maradva élni a férj halála után, egyedül gyereket nevelni, közben irányítani a saját céget. A sárvári Hindiné Ódor Mónika megpróbálja a legjobbat kihozni a lehetőségekből.

Merklin Tímea

Nagylánya, Hindi Fatima "menedzsereként" tűnt fel: egy anya, aki időt, fáradságot, pénzt nem kímélve maximálisan támogatja a lányát zenei és költői tehetsége, kreativitása kibontakoztatásában. Az Angyali töredék című koncertturnén találkoztunk, ahol Fatima sokszor szívszorító dalainak háttereként elmondta, Isam, a férje, lánya édesapja, 2007-ben összeesett a konyhában és meghalt. 

Maximálisan a társam volt mindenben, egy fél mondattal meg tudott erősíteni. Nagyon fáj, hogy nincs. Nehéz elviselni a hiányát. Isammal rengeteg nehézségen átmentünk együtt. Pécsen ismerkedtünk meg, ő az orvosira járt, magyarul tanult. Minden este magyar népmeséket olvastam neki. Isam palesztin ösztöndíjas volt, de pénz híján végül nem tudta befejezni az egyetemet, alkalmi munkákból élt. Én földrajz-rajz szakos tanár lettem. Meg kellett küzdenünk a másság elfogadásával, komoly csatákat vívtunk a családjainkban, a baráti körben. Mit keres egy magyar nő egy arab férfi oldalán? Az egész életünket áthatotta. Isamnak munkalehetősége is alig akadt emiatt. Minél jobban éreztem az előítéleteket, annál jobban küzdöttem ellenük.
Megélhetési gondjaink voltak, végül hazaköltöztük Sárvárra  - meséli Hindiné Ódor Mónika.  Isam az öcsém, az édesapám vállalkozásaiban is dolgozott, én tanítottam, gyereket szültem. Máról holnapra éltünk. Aztán amikor a gyerekem egyszer megkérdezte: anya, nálunk miért üres mindig a hűtő?, akkor álmokat kezdtem szőni, hogy kijöjjünk a szegénységből.

Mónika először kozemtikai cikkekkel kereskedett, 150 fős vevőkört alakított ki. Aztán egy sárvári cég kereskedelmi vezetője lett, angolt tanult, menedzserképzőbe járt. Végül 2001-ben létrehozta a saját csomagolástechnikai vállalkozását, aminek hét alkalmazottja van. Üzletasszony lett, aki teremtő erőinek egy jelentős részét a vállalatba fekteti.

Bevonok külső szakembereket, ha szükséges, de lényegében egyedül hozok döntéseket. Kívülről mindig erősnek látszom, de vannak nehéz napjaim. Csak a barátaim, a családom tudják. Sokszor szenvedek a magánytól - mondja Ódor Mónika.  A házasságunkra is vetett árnyakat, hogy mindig sok energiát fektettem a cégbe. Egyrészt ilyen az alkatom, mindig hatszor annyi ötletem volt, mint amennyit meg lehetett valósítani.

Másrészt egzisztenciális szempontból nem volt más választásunk, minthogy én tegyem meg mindazt, amit tudok. Nehéz ezt elviselni egy férfinek. Isam ráadásul egy olyan kultúrkörből jött, ahol erős a hagyomány, hogy a férfi tartja el a családját. Ennek ellenére mindig hagyott engem, támogatott a munkámban. Itthon ő volt a férfi. Sok időt töltöttem a temetőben a sírjánál, azon tépelődve, Isam mit hozott az életembe. Nagy megkönnyebbülést éreztem, amikor rájöttem, hogy a feltétel nélküli szeretetet hozta.
Ez volt a nagyfokú egymáshoz ragaszkodásunk oka.

Mankó lenni

Hindi Fatima nem tudta volna megmutatni a dalait a közönségnek, ha nem élvezhetné édesanyja anyagi támogatását is. Az anyuka feltett szándéka, hogy alapítványt hoz létre a hátrányos helyzetű, tehetséges gyerekek támogatására. Személyes indíttatása részben  a férjétől ered: mennyire más lett volna Isam sorsa, ha valaki pénzzel segíti, és be tudja fejezni az egyetemet. Másrészről Fatima pályáját szeretné segíteni, illetve a hozzá hasonló  fiatalokét. "Szeretnék mankó lenni - mondja  -, a pénz arra kell, hogy adhassak."

Szépségversenyen

Hindi Fatima, a 17 éves sárvári gimnazista lány énekel a Vas Népe Szépségversenyén, november 6-án, jövő szombaton az első szünetben. Műsorában Katie Melua, Norah Jones számok és saját dalok szerepelnek. Utóbbiakat az Angyali töredékek koncertjéről ismerhetjük.

Hindi Fatima - Teveled az Isten...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!