Púder Nélkül

2010.12.17. 12:28

Jósgombócok a jövendőbelivel - Próbáld ki!

A régi szerelmi jóslásokra a mai csajok nemigen adnak, egy buliban, szilveszterkor azonban mégis jó időtöltés lehet a hagyományok felelevenítése. Íme néhány tipp.

Lukács Károly

A néphagyományban több jeles napon is végeztek a lányok játékos szerelmi jóslást, amelyekből azt kívánták megállapítani, ki lesz a jövendőbeli házastárs?

Luca napján a lányok 12-13 cetlire férfineveket írtak, azokat összehajtogatva egy pohárba tették. Anélkül, hogy megnézték volna, minden este eltüzeltek belőle egyet. A karácsonyra megmaradt utolsó papír elárulta, milyen nevű lesz a férj.

Csókakőn gombócokba gyúrták a cédulákat. Karácsonyig minden nap írtak egy cetlit, a gombócokat karácsony este közösen főzték ki az összegyűlt lányok. A forró vízben először felszínre jövő gombóc, és a benne rejtőző férfinév lett a nyerő.
 
A háziállatot több esetben is segítségül hívták  népi játékaikhoz. Egyes falvakban a megmaradt disznócsontokra kötöttek papírt a saját nevükkel. Akiére először rárabolt a kutya, arról azt tartották, férjhez megy az  új évben. Ismert volt a lucapogácsa sütése is, amelyből az eladó lány a kutyának adott egyet. Amelyik irányba az állat elvitte, onnan érkezett  későbbi férje.

Karácsonykor a lányok gyakran összegyűltek egy kis bolondozásra: ólmot önteni. A kiöntött forma általában hasonlított egy-egy szakma jelképére, amelyből következtettek a leendő szerencsés személyére. Az ünnepek alatti közös alma- vagy krumplipucolásban is kedvüket lelték a fiatalok. A héját egészben igyekezték lehántani, majd a földre dobták. Ez gyakran egy betűre hasonlított, amelyből a férj nevének kezdőbetűjére következtettek. Lányok, érdemes hát próbálkozni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!