Púder Nélkül

2010.12.01. 11:03

Nincs még karácsonyi zoknid? Készíts egyet!

Beszereztük az adventi koszorút, az ajtódíszt, mikulásvirág díszíti a lakást – ideje feldobni még valami aprósággal: készítsünk – vagy vásároljunk – karácsonyi zoknikat, amiket cukorkával, kis játékokkal tölthetünk meg.

Szabados Judit

Egyre divatosabb az angolszász hagyományokból ötleteket meríteni, akár a karácsonyi pulykára, pudingra, puncsra vagy zokniba halmozott ajándékokra gondolunk. Az internetről akár szabásmintákat is letölthetünk, de a tradicionális karácsonyi zoknit készen is beszerezhetjük. Ha saját készítésű változat mellett döntünk, kartonra vagy újságpapírra rajzoljuk meg a sablont, majd ennek segítségével vágjuk ki a mintát textilből. Öltsük össze a két oldalt színükkel befelé, majd fordítsuk ki.
A további díszítéseket – például filcszíveket vagy csillagokat – varrhatjuk, hímezhetjük vagy ragaszthatjuk is.

A karácsonyi zokni hagyománya a Mikulás meséjével nagyjából egyidős. Időszámításunk szerint 270 körül, a mai Törökország területén Myra püspöke, Miklós titokban adakozott a szegényeknek, zoknijaikba pénzt tömött. Ha a zoknikat személyre szólóan, névvel, monogrammal vagy kezdőbetűvel látjuk el, nem lesz vita abból, hogy melyik ajándékot ki kapta. Akaszthatjuk a kandallóra, a gyerekek ágyának szélére, a kilincsre, de elhelyezhetjük az ablakban is.

A zoknit helyettesíthetjük kis csizmával. Kis játékokat, cukorkát, csokit rakhatunk bele, vagy a kandallóra akaszthatjuk, és várhatjuk, hogy a Mikulás a kéményen keresztül érkezve telepakolja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!