Púder Nélkül

2010.12.19. 06:52

Rántott hús prézlivel, cappuccino tejkrémmel

Egy caffé ristretto pár csepp citromlével csodákra képes, ha szabadulna az ember a fejfájástól. Igaz, kávét inkább élvezetből fogyasztunk, és ezt nagyon jól tesszük, derült ki Slezák Anikó szavaiból.

Péter Gyöngyi

A gőzölgő reggeli fekete legtöbbünk számára a nap - sokszor egyetlen - biztos pontja. Igaz, ha betérünk egy kávézóba, bizonytalanná válunk: vajon melyik italt válasszuk? Slezák Anikót kértük „idegenvezetőnek”.

Az egerszegi barista előrebocsátotta, a kávénak két fő családja van: az arabica és a robusta. Előbbi régebb óta ismert, Etiópiából származik és míg az utóbb említett koffeinben gazdagabb, aromavilágát tekintve szegényesebb fajtára rá nem bukkantak, az arabica jelentette a feketét.
A kávé minőségét a keverési arány és a pörkölés erőssége határozza meg.

A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először, a kávéházak arab és török területeken terjedtek el a XVI. század első felében.

- Ne azért fogyasszunk feketét, hogy ébren maradjunk, hanem azért, hogy általa kellemesebbé tegyük az ébrenlétet - hívta fel a figyelmet egy fontos szempontra a szakember, aki a napfényes Itáliában ismerkedett a kávékultúrával.

- Sokan ellenzik a kávézást, mondván ártalmas, ám sok hasznos élettani hatása is van ennek az italnak. Napi három csésze egy egészséges embernél nem okozhat gondot. Miként az alkohol esetében, úgy a kávénál is fontos a minőség. Igazi, jó feketét kávéházban kaphat az ember, ott, ahol komoly, nagy nyomású gépek állnak rendelkezésre, melyeket hozzáértők kezelnek. Nem mindegy, hogyan állítják be a darálót, mekkora nyomással főzik le a kávét, hány másodperc alatt folyik le...  Egy adag presszókávé 7 gramm őrleményből készül.

Az olasz kávékultúra alapitala az espresso - ez 25 milliliternyi -, ebből készül minden további változat.

A caffé ristretto ennek koncentráltabb, 15 milliliteres fajtája, egy kávéesszencia. Aki cappuccinot rendel, nem kellene, hogy hozzátegye, tejhabbal kéri, hiszen a rántott húst sem rendeljük prézlivel: egyértelmű, hogy azzal kapjuk, mondott egy találó példát Slezák Anikó. Hozzátette, ma már nálunk is elfogadottabb, hogy ennek az italnak alapvetően nincs köze a tejszínhabhoz: az espressora tejkrém kerül.

A latte macchiato, az a bizonyos „három rétegű”, melyet üvegpohárban szervíroznak: langyos, habosított tej, kávé és tejhab csodája.

A caffé latte ennek „testvére”, tejhab nélkül készül, a caffé moca esetén pedig a kávé és a tej mellett kakaó kerül a pohárba.

A caffé macchiato magyarul foltocska, mint neve is mutatja, tejhabbal „foltozott” kávé...

- Az olasz kávékultúra reggelre, délelőttre ajánlja a tejes, lágyabb változatokat. Egy jó ebédet a ristretto koronázhat meg, délutánonként jöhet egy kávéval készített desszert, például hideg vaníliakrém presszókávéval, csokiöntettel, sütemény mellé a cappuccino, de létezik tandem cappuccino is, mogyoró- és csokoládékrémmel. Rengeteg féle sziruppal is ízesíthető a kávé a chilitől a mentáig - említette kedvcsinálóként a szakember.

MIVEL FOGLALKOZIK EGY BARISTA?

Az olasz eredetű barista szó bárost jelent. Az USA-ban az 1970–80-as években indult espresso-kultusz hirtelen magas rangra emelte a kávéhoz és az espresso technológiához értőket. Baristának azóta világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost nevezik. A barista hivatás egyszerre hasonlítható a mixerhez és a sommelierhez. A mixer alapvetően a bár mögött dolgozik, feladata az italkészítés, vendégkezelése jellemzően közvetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!