Púder Nélkül

2010.12.17. 15:58

Rendes lányok miért nem lesznek gazdagok?

Mi, nők, még mindig jóval kevesebbet keresünk ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, ráadásul általában ők a főnökök is. A száz leggazdagabb ember listáján sincsen túl sok nő, s valahogy a köztudatban is úgy alakult ki: mi, nők, nem igazán értünk a pénzhez.

Kiss Nikolett

A rendes lányok miért nem lesznek gazdagok? 75 hiba, amivel a nők szabotálják a gazdagság útját - Lois P. Frankel könyve első hallásra félig viccesnek tűnik, azonban mindeközben nagyon is célirányos. A nő és az anyagi függetlenség örök kérdés, ám itt most nem csak erről van szó, hanem arról is, túl a társadalmi konvenciókon, túl azon, hogy egy nőnek igenis rendelkeznie kell saját jövedelemmel, vajon mi nők, mit nem csinálunk jól és miért.

A nőket egész életükben ellentmondásos üzenetek érik azzal kapcsolatban, mi a helyes, hogy kell megfelelően viselkedni. A neveltetésünk során rengeteg ilyen és ehhez hasonló üzenettel találkozhatunk: A pénz nem boldogít. A férfiak többet tudnak a pénzről, mint te.Ugyanolyan könnyű gazdag emberhez hozzámenni, mint szegényhez.


A pénz hatalom és a legtöbb kislányt nem tanítják meg arra, hogy hatalmuk legyen, helyette arra tanítják őket, hogy rendesek legyenek. Pedig az elmúlt évtizedek új lehetőségeket nyitottak előttünk is. A könyv, csak, hogy a tapasztalatokból valóban építkezni tudjunk, önértékelési teszttel indul. Vallanunk kell többek között arról, van -e konkrét pénzügyi célunk, pluszban zár-e minden hónapban a bankszámlánk, nyerni szeretnénk-e pénzügyi játszmáinkban, és kerüljük-e a vásárlást, amikor rosszkedvűek vagyunk. A válaszok kiértékelésével persze fény derül hiányosságainkra, de ez nem baj, mert innentől indulhat az út felfelé, vagyis a pénz és a megoldás felé.

Frankel szerint ugyanis ha nincs pénzügyi célod, az olyan, mintha helyben futnál. Szóval, épp itt az idő, hogy a nők is saját kezükbe vegyék pénzügyeik irányítását. Azt hiszem, ez a könyv kiváló az első lépéshez, ugyanis abszolút hasznos, kézzel fogható tippeket ad (lásd: ne vásároljunk érzelmekből, hetente csak egyszer vegyünk fel pénzt az automatából, próbáljunk ki alacsony kockázatú befektetési alapokat, s a munkahelyünkből is hozzuk ki a legtöbbet.) Hölgyeim, hagyjunk fel a pénzügyi struccpolitikával!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!