Púder Nélkül

2010.12.30. 11:28

Szilveszteri ízparádé: pezsgős és trendi koktél, forró, tejszínes puncs

Egy nap alatt ugyan nem képezhetjük ki magunkat profi bármixernek, de azért vannak olyan könnyebben elkészíthető koktélok, amelyekkel fitogtathatjuk házigazdai képességeinket a szilveszteri bulin. Gyorstalpaló kezdő mixereknek.

Kiss Nikolett

Ízléses poharak, színes löttyök, hosszú, kanyargós szívószálak és James Bond után szabadon az útmutatás: rázva, nem keverve. A koktélok csábításra vannak teremtve: egyrészt, látványukat megpillantva tuti, hogy a legtöbben elcsábulunk egy-egy italra, másrészt pedig... no, de ezt inkább hagyjuk, koncentráljunk az italokra.

Szóval, egy igazi, belevaló szilveszteri buliban a koktélok főszerephez jutnak. Amennyiben az év utolsó napját szórakozóhelyen töltjük, úgy legfeljebb annyi gondunk akadhat az italunk beszerzésével, hogy kivárjuk a sorunkat a pultnál. Aki viszont házibuliban szeretne brillírozni, annak kicsit felkészültebbnek kell lennie. A koktélokat többféle módon csoportosíthatjuk: alapitaluk szerint (rum, gin, whiskey, vodka stb.), típusuk szerint (klasszikus, erős, alkoholmentes, egzotikus, long drink), illetve az alkalom szerint is (Valentin-nap vagy éppen szilveszter). Nyilván az alkalomhoz illően a szilveszteri koktélok fő alapanyaga a pezsgő. Egy biztos: jég, különféle italok és esetleg shaker legyen otthon.

A koktélokhoz Nagy Gábor és Nagy Péter üzletvezető, vendéglátó adott nekünk tippeket.

A Holy Bucket nevű koktélon akár nyolcan-tízen is osztozhatnak a buliban. Vegyünk egy nagyobb vödört, edényt, regimentnyi szívószálat, tegyünk bele jó sok jeget, fél liter energiaitalt, két deciliter vodkát, csavarjuk rá egy narancs levét, s a végén öntsük fel az egészet fél liter pezsgővel - osztotta meg az első tuti receptet velünk Gábor.

A második koktél egy elegánsabb Champagne koktél, amelyhez hosszú, magas pohárra van szükségünk, egy darab kockacukorra, angostura bitterre (ez bármelyik nagyáruházban kapható keserű növényi kivonat) és pezsgőre. A kockacukrot beledobjuk a pohárba, teszünk rá három csepp angostura bittert, majd felöntjük száraz pezsgővel, a poharat pedig húzott (vékonyra vágott) narancshéjjal díszítjük. Nagyon szépen mutat a pohárban, amint a pezsgőben vöröses csíkot húz a sötét növényi kivonat.

Télvíz idején jól jöhet egy tejszínes forró puncs is a buliban. Főzzünk fél liter világos teát, tegyünk bele két darab szegfűszeget, egy darab fahéjat, 10-15 gramm cukrot, egy citrom reszelt héját, egy üveg vörösbort, végül pedig egy kis rumot. Ügyeljünk arra, hogy ne forraljuk a bort, mert különben elvész az alkoholtartalma. A puncsot szűrjük át, s tejszínhabbal szolgáljuk fel - javasolják.

Végül pedig egy trendi koktél receptjét osztották meg velünk a fiúk, mely szintén könnyedén elkészíthető otthon, és még shaker sem kell hozzá. A Sex on the beach nevű italhoz tegyünk pohárba jeget, majd rá vodkát, baracklikőrt, végül pedig kis áfonya-, majd narancslevet.

Kellemes, bódulatos kísérletezgetést kívánunk mindenkinek, és persze fejfájásmentes ébredést másnap!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!