Púder Nélkül

2010.12.10. 08:58

Várólistás bölcsődések: korai versenyben

Bölcsődét nehéz napjainkban találni. Kevés a férőhely a városokban, amíg a vidéki intézmények sorra zárnak be. Fehérváron több bölcsi is van, de a gyereksereg számára nem elég. Várólistákról hallani mindenütt.

Miskei Anita

Érdemes állami intézménybe tenni a picit? Vagy magánbölcsit, családi napközit keressen inkább a szülő? Nagy a dilemma, a válasz azonban a pénztárcában rejlik. Hiszen az állami intézményekben csak az étkezést, a magánjellegű intézményekben komplex szolgáltatást kell megfizetniük a szülőknek.  Bár Székesfehérváron is több intézmény várja a legkisebbeket már kilenc hónapos kortól, sokszor heteket, hónapokat kell várni arra, hogy állományba kerüljön a csöppség, s naponta a bölcsiben fogadják. Az intézmények zsúfoltak, többre volna szükség. Néhány éve alternatívaként tűntek fel a családi napközik és a magánintézmények, ezek azonban jóval költségesebb megoldást jelenthetnek a szülők számára. Sokan mégis rákényszerülnek, különben elveszítik állásukat. A szerencsésebbek ugyan tovább otthon tudnak maradni, a kicsik azonban  nem meglepő módon  miután már kúsznak, másznak, esetleg járnak, társaságra vágynak. Méghozzá saját korosztályukból... Szebik Ágnes a Kuckó Családi Napközi egyik gondozójaként maga is megtapasztalta, milyen eltérő igényekkel érkeznek a szülők. Elmondta: az augusztus óta működő intézményükbe féléves kortól várják a gyermekeket, de akár a 14 éveseket is fogadni tudják, ha szükséges. Ennek ellenére jellemzően a bölcsődés korosztályú, egy-két éves gyerekek érkeznek hozzájuk.


- Van olyan szülő, aki kényszerből választ bennünket, hiszen szűkösek a bölcsődei férőhelyek. Mások azért, mert kisebb létszámú közösségben szeretnék csemetéjüket hagyni. Hiszen mi legfeljebb hét gyermeket tudunk fogadni, szemben a bölcsikkel, ahol gyakori a 10-15 fős csoportlétszám - mondta Szebik Ágnes. Megjegyezte, persze akad olyan szülő is, aki csak néhány órára hozza el gyerkőcét, mert a kicsi igényli a közösséget.

Az elválás  mindenütt fájdalmas. A beszoktatás hosszúságáról szólva Szebik Ágnes elárulta, leginkább a szülőktől függ. Aki nehezen engedi el gyermekét, ott több időre van szükség, mert a szülő izgalmát, aggódását a babák is érzik. Ezt követően azonban gyorsan beilleszkednek a gyermekek,  a légkör barátságos, családias, mindenkire oda tudnak figyelni. S tapasztalataik szerint a legkisebbek között is szorosabb kapcsolat alakul ki.

Ágnes alsós tanító, fejlesztőpedagógus, aki figyelmet fordít a zenei nevelésre is. Elmondta, a zenén, a dalokon keresztül jól fejleszthetők a gyermekek. Vannak zeneszerszámaik, gitároznak, furulyáznak, sokat énekelnek, amit a legkisebbek nagyon élveznek.
A tapasztalatok azonban azt mutatják, sokan rákényszerülnek arra, hogy kivárják helyüket az állami intézmények várólistáin. Hiszen egy magánbölcsőde anyagi pluszterhekkel jár, nem minden szülő tudja vállalni ezek költségét. Ezt tudják az állami intézményekben is, éppen ezért rugalmasak, figyelnek a listán szereplőkre. S ha valaki kiveszi gyermekét a bölcsődéből, annak helyét felajánlják a várakozóknak. Szem előtt tartják a jelentkezők sorrendjét, a rászorultságot, s azt is, miért fontos a szülőnek gyermeke elhelyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!