Púder Nélkül

2011.02.10. 10:59

Hihetetlen hang: Vásáry André platina lemezes előadóművész

Most kaptam a hírt, hogy az Ünnep című albumom PLATINA lemez lett!!!!Köszönöm mindnekinek!!!Így most már arany és platina lemezem is van – adta hírül a népszerű közösségi portálon az örömhírt rajongóinak Vásáry André, operaénekes a napokban.

Osváth Sarolta

Különleges énekhangját, zenei tehetségét már az általános iskolában felfedezték. Az idén 29 éves Debrecenből származó fiatalember családjában ő az első, aki művészi hajlamokkal rendelkezik, szülei prózai foglalkozást űznek, édesanyja könyvelő, édesapja mérnök. Az énekesi pályához azonban viszonylag egyenes út vezetett számára, bár tinédzserként és főiskolásként a modellkedést is kipróbálta. Közben azért nem hanyagolta el különleges hangjának képzését sem, de nem izgatta a rock-pop modern műfaja, már kezdettől fogva a komoly, klasszikus zene irányába indult el. A fordulat 2004-ben következett be az életében, illetve a művészi pályáján: 2004-ben kezébe került a miskolci operaverseny prospektusa, amelyre benevezett és megnyerte!

Ekkor szembesült azzal, hogy számára nincs más, csak a zene és az éneklés. Már-már kezdte igazán elhinni, hogy valóban különlegesen ritka hanggal áldotta meg a teremtő. Miskolc után az Egyesült Államok következett, ahol a világ egyik legrangosabb zenei intézménye, a Boston Conservatory tanáránál tanult. 2008. novemberében döntős volt a nemzetközi római énekversenyen (Concorso Internazionale Musica Sacra), ami után Ricardo Muti hívta meghallgatásra.

Két évvel ezelőtt az RTL Klub 2009-es Csillag születik reality tehetségkutató versenyében Vásáry André a középdöntőig jutott és egy csapásra bevéste magát a magyar közönség szívébe és a hazai zenei életbe. Országos, sőt nemzetközi ismertsége azóta egyre nő, koncertek során kápráztatja el a közönséget finom, érzékeny és mégis erőteljes, átütő zenei tehetségével, egyedi előadásmódjával. Az Ünnep című második szólólemezének bemutatójára nem kisebb világhírű művészt, mint Vásáry Tamás karmestert és zongoraművészt nyerte meg partnerként.

- Azonnal tisztáztuk, hogy csak a nevünk azonos, rokonságban nem állunk egymással, legalábbis eddig nem tudunk közös gyökerekről - mesélték. Mint Vásáry Tamás elmondta, első szóra vállalta a közös fellépést, sőt, fiatal felesége, Tunyoghy Henriett, valamint Solymosi Tamás balett táncosok is csatlakoztak a jótékonysági célokra felajánlott lemezbemutató koncerthez.  A világhírű karmester a koncerten közreműködő Szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekart dirigálta.

Az esten - alig néhány héttel a lemez megjelenése után -, André ünnepélyes keretek között vette át az aranylemezt Miklósi Ferenctől, a lemez kiadójától. Azóta az Ünnep  - amelyen nagyzenekari kísérettel 13 csodálatos klasszikus és örökzöld dal hangzik el hat nyelven – a napokban  platina lemez lett.
- Nagyon régóta szerettem volna megvalósítani ezt az álmomat – mondta el Vásáry André - , hiszen nincs a világ zenei palettáján még egy hasonló, férfiszoprán hangon előadott karácsonyi lemez. Olyan népszerű, az ünnep hangulatához illő darabok szólalnak meg rajta, mint Schubert Ave Mariája, Fauré Pie Jesuja vagy a White Christmas. Érdekesség az is, hogy nyáron, nagy melegben vettük fel a zenét - 35  kitűnő zenésszel -, csodálatosan szól.

- A férfi szoprán pedig tényleg egyedi hangzású - tette hozzá Vásáry Tamás. Ez a manapság elég ritka hangfajta nem tévesztendő össze a kontra tenorral, amely a 17-18. században lett igazán divatos, amelyet hallgatva – aki nem tudja, hogy ki énekel – nyugodtan gondolhatja, hogy női hangot hall. A férfi szoprán ennél is magasabb, rendkívül széles hangfekvésre képes. André pedig rendkívül tehetségesen, finoman és érzékenyen bánik különleges adottságával. Az ő esetében a hihetetlen hangmagasság ellenére – hiszen énekli az Éj királynőjét is – érezzük, hogy férfi az előadó.

- Ezt erősítette meg Ricardo Muti is, akivel volt szerencsém együtt dolgozni – jegyezte meg a fiatal művész. – Bízom abban, hogy Vásáry karnagy úrral is folytatódik a sikeres együttműködésünk nemcsak itthon, hanem külföldön is. Vágyom arra, hogy mi közösen – két azonos nevű magyar művész - megmutathassuk magunkat együtt a világnak. Tudom, nekem ehhez még fel kell nőnöm

- André elsősorban opreaénekesnek tartja magát, de mivel a közönség főként nem  operaszerepekben, hanem a crossover műfajban ismerte meg, ettől sem akar elpártolni.

- Ma már sok az átjárás a műfajok között, nagy örömömre sokféle műfajt lehet énekelni. És bármilyen meglepő, a zeneirodalom tele van kitűnő férfi szoprán hangra írt darabokkal is. A barokk zenétől Rossiniig bőséges a paletta, amelyből válogathatok  

A Művészetek Palotájában, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar újévi koncertjén Vásáry André fellépése sokunknak szerzett felejthetetlen élményt: a Volt egyszer egy vadnyugat című filmklasszikus híres dalát hátborzongatóan gyönyörűen énekelte, szájharmonika kísérettel. A közönség állva ünnepelte


Névjegy: Vásáry André
Foglalkozás: operaénekes
Született: 1982. szeptember 20.
Haja: barna
Szeme: barna
Magasság: 186 cm
Súly: 65 kg
Családi állapot: nőtlen
Csillagjegye: Szűz





Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!