Púder Nélkül

2011.03.19. 06:26

Tavaszi nagytakarítás kívül-belül

Itt a tavasz, a nagytakarítás ideje. Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy ne csak lakásunkat, hanem szervezetünket is alaposan kitakarítsuk, megszabaduljunk a káros anyagoktól, megalapozzuk egészségünket.

B. Virág Rita

Vajon miért találjuk meg minden vallásban, kultúrkörben a böjtöt? Mert a szervezet legintenzívebben ekkor szabadul meg a télen felhalmozott salakanyagoktól. Az ősi ösztön vezérel bennünket, amikor tavasszal selejtezünk, takarítunk kívül-belül, hogy legyen helye az újnak.

A méregtelenítésre, a böjtre lelkileg is rá kell hangolódni. Kinek-kinek egyéni igény szerint ez a megtisztulás együtt jár az elmélyedéssel, a magunkba vonulással, imával, meditációval, pihenéssel is.  A szakemberek szerint az első, amit méregteleníteni kell, az a máj. Ezt gyógynövényekkel tudjuk legkönnyebben megtenni, az articsóka- ital, az édeskömény, a kurkuma, a máriatövismag-olaj kiválóan alkalmas erre. Fontos, hogy a májat a táplálkozásunkkal is segítsük, ezért a méregtelenítés időszakában kiemelten sok könnyű ételt, zöldséget, gyümölcsöt, valamint folyadékot, lehetőleg vizet, fogyasszunk.

Léteznek már különböző salaktalanító teák, amelyekkel fokozni tudjuk a kívánt hatást. A csalán-, mályva- és zöldtea a legismertebb a méregtelenítő teák közül.
A búzacsírákat is kifejezetten ajánlják ezekhez a kúrákhoz, de hasonló eredményt érhetünk el a fekete retekkel csíráztatva, esetleg reszelve, pár csepp lenmag- vagy tökmag- olajjal meglocsolva, illetve a nyers céklával, hagyományos retekkel, spenóttal, sóskával.

A rövid ideig főzött zabpehely, illetve az ugyancsak főtt, szemes tönkölybúza mákkal, fahéjjal, aszalt gyümölccsel, reszelt almával tápláló vitaminforrás. Ezekkel bátran helyettesíthetünk egy-egy főétkezést, nemcsak ízletesek, de a gyomrot sem terhelik meg, valamint segítik az emésztést is.

A salakanyagok eltávozását  lúgos, szódabikarbónás fürdővel, infraszaunázással lehet fokozni.
Ebben az időszakban tartózkodjunk az egészségtelen, finomított élelmiszerektől, lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt, és kerüljük a kávét is, helyette igyunk inkább teát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!