Púder Nélkül

2011.04.21. 09:26

Együk vagy csak fessük a tojást?

Hosszú időn keresztül tiltólistán volt, aztán meg arról szóltak a hírek, hogy mégsem kell stikában ennünk, ha megkívánjuk. „Tojásügyben” kérdeztük a szakembert.

Péter Gyöngyi

Nyakunkon a húsvét, a hagyományoknak megfelelően ilyenkor nemcsak díszítjük, festjük a tojást, hanem esszük is: nem hiányozhat az ünnepi asztalról a kalács, a sonka mellől. Igaz, magas koleszterin-tartalma miatt sokáig vesztes helyzetben volt és tulajdonképpen ma sem egyértelmű, hogy csapást mérünk-e a szervezetünkre egy-egy tojás elfogyasztásával.

Készítsünk szív alakú tojásos reggelit!

Palotai Ágotát, a Zala Megyei Kórház belgyógyászatának dietetikusát arról kérdeztük, most éppen mi az elfogadott álláspont. 
– Normál esetben heti 3–5 tojás elfogyasztása része lehet az egészséges táplálkozásnak. Sokféle módon ehetjük, sokféle tojásételünk van, nyugodt szívvel beleilleszthetjük ezeket az étrendbe – tudtuk meg a szakembertől. Hozzátette, ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden reggel fogyaszszunk szalonnás rántottát. Ha olykor-olykor mégis ezt az ételt válasszuk, friss zöldségeket is együnk mellé.
 – Persze akkor is más a helyzet, ha valakinek nagyon magas a koleszterinszintje, de ebben az esetben gyógyszert is szednie kell az illetőnek, mert kizárólag diétával ezt a gondot nem lehet megoldani.


A tojás tápértéke egyébként nagyon magas, fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat is tartalmaz, jól hasznosítható forrás a szervezet számára, különösen, ha friss zöldségekkel együtt esszük. S, ha már húsvét, ne csak a tojásról szóljunk, hiszen sonka is kerül az asztalra: jó minőséget válasszunk és tartsunk mértéket, így nagy bajunk nem lehet. 

Szerző: Péter Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!