Púder Nélkül

2011.04.24. 06:05

Félelem a szülőszobán: a dúla érzelmileg támogat

A sokat vitatott otthonszülés témájának alapkérdése a természetességhez való visszatérés. Ennek alternatívája a kórházi szülés - dúlával, aki megadja a kellő érzelmi támogatást.

Merklin Tímea

- Miért van szükség érzelmi támogatásra? Milyenek a mai kismamák? - kérdeztük Dézsi Réka dúlát.
 
- Az anyukák tele vannak félelmekkel, fél- és téves információkkal. Erős teljesítménykényszerben élnek, meg akarnak felelni a világnak. Feszültek, blokkoltak, rengeteg terhet cipelnek, bizonytalanok. Még ötven évvel ezelőtt is a nők nők körében szültek, és mire odakerültek, már láttak egy-két szülést. Ma a szülés egy kórházi esemény, amiről előzetesben nem sokat tud, aki nem jár szülésfelkészítőre. Gyakran úgy viszonyulnak az anyukák a szüléshez: Hát, megpróbálom, ha nem megy, majd megműtenek. Így lehet, hogy a gyerekek jó része császármetszéssel születik. Az anyák egyedül vannak. Akkor is, ha a párjuk velük van. Hiába jön velük az apuka a szülőszobára, ő is bizonytalan, fél. Az anyának a saját félelmein kívül meg kell küzdeni az apáéval, sőt az orvoséval, a szülésznőével. Egy egész stáb aggódik azon, hogy minden rendben legyen. Hiányzik az a régi elfogadás: a szülés természetes folyamat. A 21. században a szülő nőre úgy tekintenek, mintha puskaporos hordón ülne, mintha veszélyben volna, és mindenki azt szeretné, hogy a gyerek minél gyorsabban jöjjön elő. Gyakran ez a rengeteg érzelmi blokk miatt nem megy. Az orvosok megerősítenek abban, hogy nem tudnak mit kezdeni egy nővel, aki fél. Az orvos a testtel foglalkozik, a lélekkel nem.
  


- Milyen érzelmi blokkok kerülnek elő szüléskor? - kérdezzük a szüléstámogatót.

- Sok az olyan anya, aki agresszió áldozata. Verbális vagy tettleges agresszióé. Sok a szexuális abúzust elszenvedett nő. Gyerekkori, serdülőkori traumája van, mondjuk az apja rendszeresen letörte női érzéseit, női önbizalmát. Ezért az apáknak komoly felelőssége van, hogy kezelik serdülő lányukat. A korán letört női önbizalom okozza, hogy a kismama úgy viselkedik a szülőszobán, mint egy kislány. Az is tény, hogy sok várandóst terrorizálnak otthon, a félelmek állandósulnak. Egy ilyen túlélő anya a kórházban is úgy érezheti: kiszolgáltatott és erőszakot tesznek rajta, akár egy egyszerű hüvelyi vizsgálattal is. Az érzelmi támogatottság csodákat tesz a lélekben: könnyebben tudnak szülni az anyukák. A pozitív szülés-élmény életreszóló: igen, ezt megcsináltam, a saját erőmből, a saját testemmel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!