Púder Nélkül

2011.04.13. 06:54

Tippek tavaszi nagytakarításhoz (nem csak) kezdő háziasszonyoknak

A húsvét előtti néhány hét hagyományosan a tavaszi nagytakarítás ideje, nem véletlenül, hiszen a jó idő beköszöntével nemcsak a természet vált át aktív üzemmódra, hanem bennünk is előtör a nagy tenni akarás.

Osváth Sarolta

Azt mindenesetre ne határozzuk el, hogy egy nap alatt mindennel végzünk, mert általában a tavaszi nagytakarítás több időt igényel. Gondosan tervezzük meg a teendők sorrendjét és vonjuk be a család tagjait is a lakás felfrissítésébe. Készítsünk listát, mit is kell feltétlenül elvégezni és milyen eszközök, tisztítószerek szükségesek hozzá.

A tavaszi nagytakarítás első és legnagyobb feladata az ablakok megtisztítása. Szedjük le a függönyöket és akkor tegyük a mosógépbe, amikor az ablaktisztítással már majdnem készen vagyunk, hiszen nedvesen kell visszarakni őket. Az ablakokat előbb mossuk le vízzel és utána, ha megszáradt, második körben használjunk ablakmosó szert. A környezettudatos háziaszszonyok visszanyúlhatnak nagyanyáink módszereihez: szappanos, majd ecetes vizes lemosás és újságpapír, amivel fényesre töröljük.

Az ajtók, ablakkeretek, bútorok lemosásához használjunk mikroszálas törlőkendőt, amelyet elég bevizezni, vegyszer nélkül is hatékony, karc nélkül használható kényes felületeken, üveg, tükör kerámia tisztításához is. A nemes fából készült bútorokat töröljük át tejbe mártott vászondarabbal.

A szőnyegeket nagyanyáink ilyenkor kiporolták, ha erre nincs módunk, alaposan porszívózzuk ki őket, vagy ha szükséges, béreljünk szőnyegtisztító gépet erre az alkalomra. A foltokat, pecséteket külön kezeljük. Drágább megoldás, de lehet, hogy jobban járunk, ha tisztítóba adjuk a kényes szőnyegeinket. A padlóápolást alapos felmosással kezdjük, és attól függően, hogy lakkozott vagy pácolt a felület, használjunk jó minőségű ápolószereket. A növényeket készítsük elő a szabadban való életre, alaposan mossuk, zuhanyozzuk le őket és puha ronggyal gondosan törölgessük meg.

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!