Púder Nélkül

2011.05.30. 11:52

Az egészséges kisbabákért

A terhességi szűrővizsgálatok egyik fontos eleme a magzati kromoszóma rendellenességek, így például a Down-szindróma kiszűrése.

Matolcsi Renáta

Ennek meghatározására a mai napig a leggyakrabban az AFP vizsgálatot használják, miközben ez a 70-es években bevezetett módszer már alkalmatlan arra, hogy megbízható eredményt adjon. Ráadásul a gyakori tévesztés miatt sok kismamát az eredmények megijesztenek.

- Ma már kitűnő alternatívája létezik az AFP szűrésnek, mégpedig az úgynevezett első trimeszteri kiterjesztett szűrés, ami egy olyan biztonságos mérés, amely során egy vérvétel és egy hasi ultrahang alapján történik a kockázatelemzés. Ám ezt csak jól felszerelt szűrőközpontokban, FMF akkreditációval rendelkező orvosok végezhetik, de őszintén remélem, hogy ez a korszerű szűrővizsgálat rövidesen mindenki számára elérhető lesz Magyarországon – mondta el dr. Csermely Gyula, a szülész-nőgyógyász.

Minden kockázatelemzés azon múlik, hogy a betegek és egészségesek bizonyos jellemzőinek normális eloszlási görbéje eltér egymástól. De az AFP szűrés esetében az egészséges és Down-kórral sújtott magzatok AFP normális eloszlási görbéje nem tér el szignifikánsan egymástól. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat találati aránya alacsony és sok tévesen kórós lelet keletkezik, azaz nagy arányban téves eredmény születik. Sajnos még mindig sok esetben a normálistól eltérő AFP eredmény miatt a megrémült kismamákat a diagnózis pontosítása érdekében elküldik magzatvíz mintavételre, amely ugyan pontos képet ad, de veszélyes lehet a magzatra, mivel 1 százalékos gyakorisággal vetéléshez vezet.
A teljes procedúra hetekbe telik, amely tehát veszélyes is lehet, valamint komoly lelki terhet jelent a terhesnek, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően pedig egy felesleges tortúrának számít.

A Down-kór mellett a nyitott gerinc és a nyitott hasfal kiderítésére is csak korlátozottan alkalmas az AFP, mert közvetetten jelzi ezeket a rendellenességeket, míg az ultrahangon közvetlenül látni is lehet az esetleges eltéréseket, sőt egyes eseteket (fedett nyitott gerinc) az AFP egyáltalán nem képes, még közvetetten sem jelezni – tette hozzá a doktor.

Szerző: Matolcsi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!