Púder Nélkül

2011.07.19. 05:53

Gyorsfitnesszel a szebb alakért

Rohanó világban élünk, amikor mindent és azonnal akarunk, az elvárások pedig óriási teherként rakódnak a nők vállára. Az új "instant" módszerek nekünk valók.

S. Töttő Rita

A szakemberek szerint egy edzés alkalmával csupán 20 perc után kezdődik el a zsírégetés a szervezetben. Aki ennél kevesebbet sportol, az maximum egy fokkal jobban érezheti magát a bőrében, de hogy karcsúbb nem lesz, az biztos. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően azonban lerövidíthetjük ezt az időt, hogy a többit arra fordítsuk, amire akarjuk.  A "speedfitnesz", azaz gyorsfitnesz az egyik új módszer, ami segíthet.

- Három-négy órányi edzőtermi edzésnek felel meg egy alkalom - állítja Papp Kamilla speedfitnesz-edző, aki a fehérvári lányoknak hozta el a 2011-es fitnesztrend legújabb őrületét. Első ránézésre is látszik: a high-tech eszközökben van a titok, amelyet magára ölt az ember egy-egy edzés alkalmával. A fekete felöltőre, amelyet helyben kap a vendég, csatolják fel az elektromos vezetékekkel megspékelt mellényt és egyéb tartozékokat. Ezt vette fel a kétgyermekes anyuka, Schmidt-Szeredi Anita is, aki már a sokadik speedfitneszórán van túl. 

- Fel tudom venni azt a farmeromat is, amelyet fél éve még nem sikerült - érzékelteti a változásokat, amelyek az edző szerint elsősorban nem kilóban, inkább ruhaméretben nyilvánulnak meg. A speedfitnesz az elektrostimuláció módszerén alapul, s először űrhajósok rehabilitációjában alkalmazták. Az űrben ugyanis leépülnek az izmok, ezek megerősítésében segített a gép, amelyet később az élsport is átvett. A titka az elektromos impulzus, amely az izmok 90 százalékát megmozgatja, még azokat is, amelyeknek a létezéséről sem tudtunk... 
 


Az edzés nem kellemetlen, viszont az a körülbelül negyedóra, amíg tart, jelentősen lefárasztja az embert, noha nincsenek erőteljes mozdulatok.
 - Heti két alkalom a maximum, amit javasolni szoktunk, s ha elérte az illető a kívánt célt, utána elég néhány hetente egy szinten tartó edzés - teszi hozzá Kamilla, aki egészségügyi előképzettséggel is rendelkezik, s kérdésemre elárulja: terheseknek, pacemakerrel élőknek nem ajánlja e mozgásformát, de szinte mindenki más profitálhat belőle.
 
A legújabb fitnesztrendek tehát Magyarországot, sőt, Székesfehérvárt is elérték már. Ilyen a zumba is, amely átvette a hatalmat a danceaerobik edzésformákat kedvelők körében. Persze vannak olyan trendek is, amelyek csak ezután jelenhetnek meg itt, miután egy-egy lelkes fitneszőrült felvállalja az elterjesztését. Ilyen lehet a "hasfit", amelyet a hastánc, az afrikai mozgáskultúra és a pilates ihletett, levezetésében pedig jógaelemek ismerhetők fel.

Hollywood új őrülete az ugrókötélfitnesz. Nevében is benne van: különféle mozgásformák ugrókötéllel és persze tánccal, zenével.

A pilox is bármikor felbukkanhat, amely a nyújtó, lazító pilatest és a minden izmot megmozgató, erőteljes boksz elemeit keveri.

A kreatív sport hívei a kangoo jump-ba szerethetnek bele: ebben egy különleges cipő a lényeg, amelynek talpához rugalmas hengereket erősítettek, s ezen ugrálva lehet mozogni.

Aki tehát unja már a megszokott edzésformákat, bőven válogathat az újak közül, sőt, akár be is vezethet egyet a nyugaton már beváltak közül...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!