Púder Nélkül

2011.09.05. 17:02

A kubai salsa zenéje azonnal mosolyt csal az arcunkra

Táncolni mindenki tud. Ám mielőtt még sokan azt gondolnák magukban, hogy „na persze”, elmagyarázom – mondja kedvesen, mosolygósan Polgár Lili, a Salsa Fuerte Tánciskola vezető tanára.

PLT

 – A tánc nem más, mint mozgás a zenére, ami hangok ritmus szerinti váltakozása. Itt szokott jönni, hogy „de nekem nincs ritmusérzékem”. Ilyen ember valójában nem létezik. A testünk is egy megadott ritmus alapján működik, a szívünk így dobog, a vérünk így lüktet, és járni sem tudnánk, csak botladozni, ha nem rendelkeznénk már eleve ösztönösen ezzel a készséggel. Sőt, maga a beszéd is igényli a ritmust. Gondoljunk például az olasz nyelvre, micsoda dallama van! Tény, hogy vannak, akik jobb érzékkel vannak megáldva, és vannak, akik kevésbé, de megint csak tény, hogy a ritmusérzék fejleszthető. A tanár dolga, hogy segítse ezt a fejlődést – avat be a „szakmai titkokba” Polgár Lili.

Kérdésemre, hogy milyen hatással van az életünkre a tánc, miért jó az, ha táncolunk, Lili azonnal, gondolkodás nélkül felel: – A mozgás alapvetően fontos ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet tudjunk élni. Mind mentálisan, mind fizikailag nélkülözhetetlen egy egészséges életvitelhez. Vannak jobb és kevésbé jó mozgásformák, de a tánc – véleményem szerint – talán az egyik legjobb.
 A kubai salsa hazánkban rendkívül népszerű – Európa egyik vezető országa vagyunk e téren –, alapszinten gyorsan elsajátítható, a diákoknak hamar lesz sikerélményük, már három hónap alatt el lehet egy olyan szintre jutni, hogy egy salsabuliban tudjanak táncolni. Persze a magasabb szint több időt igényel, de már ez a pár hónap is nagyon sok örömöt tud okozni. Az öröm pedig kulcskérdés. A kubai salsa zenéje nagyon vidám, azonnal mosolyt csal az arcunkra, tükrözi azt a kubai életérzést, amiről oly sokat hallottunk már. A kubaiak hiába nagyon szegények, akkor is állandóan vidámak, mosolygósak, és láthatóan boldogok. Élik és megélik az életüket, nem csak átrohannak rajta. Az óráikon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy valódi kikapcsolódás, élmény legyen a tánc – hangsúlyozza Lili.

 – Ha valakinek rossz napja volt, nekem az a dolgom, hogy 10–15 perc múlva már ne is emlékezzen rá, és az óra végén pozitív energiákkal feltöltődve várja a következő táncórát. Több diákunk mesélte, hogy még másnap reggel is mosolyogva indult a munkahelyére. Amit a tanulóinknak adni szeretnénk, az nem szimplán csak a tánclépések elsajátítása, hanem hogy a tánc által az életük jobb, boldogabb legyen.
Tánc és párkapcsolat – tagadhatatlanul összefonódnak. Lili is egy salsabuliban ismerte meg a párját, aki azóta már a férje, és most várják első kisbabájukat. Ám – mint mondja iskolájuk fennállása óta megszámlálhatatlan kapcsolat alakult ki, jó néhány végződött házassággal, és már több gyermek is született. Hogy lehetséges ez? Az ország több városában működő salsaiskolájukban nem csak egyszerű tánclépéseket oktatnak, az óra nem ott végződik, hogy lejár a 80 perc. Helyi közösségek, baráti társaságok alakulnak, salsabulikat szerveznek, és ezeken lehetőség van ismerkedni. Egy közös biztos, hogy mindenkiben van: a tánc, a zene szeretete. Ami pedig nagyon fontos – teszi hozzá Lili –, hogy ez egy kulturált szórakozási lehetőség, ahol a lányok megélhetik a nőiességüket, rábízhatják magukat a fiúkra, akik itt szó szerint vezethetik a lányokat de nem az orruknál fogva...
Tavaly augusztusban alakult meg a Sabor y Tumbao ladies´ style csoport a Salsa Fuertén belül. Jelenleg 13 lány van a csoportban, plusz a vezetőjük és koreográfusuk, Polgár Lili, aki nagyon büszke a „lányaira”: egy nemzetközi salsaversenyen második helyezést értek el.

Szerző: Miklós Zsuzsanna

Olvassa el kapcsolódó anyagainkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!