Púder Nélkül

2011.09.20. 10:58

Gyermekbútorok - A cél, hogy évekig használható legyen

Variálhatóság, hosszú élettartam és biztonság – legfőképp ezek a kritériumok vezérlik a szülőket, s nem elsősorban a stílus, amikor gyermekük szobáját szeretnék berendezni.

Matolcsi Renáta

Amikor megszületik egy kisbaba, természetesen az egész család a legjobbat szeretné neki biztosítani mindenből. A gyerekszoba berendezésekor sincs ez másképp, azonban jó úgy válogatni a bútorok között, hogy azok akár még a lurkó 5-6 éves koráig is megfelelőek legyenek. Hogy ezt hogyan érjük el, abban szakértő segítségét kértük.

- A csecsemők számára megvásárolható kiságyakból érdemes olyat választani, mely a gyermek növekedésével arányosan átalakítható - mondja Ujj Norbert, az egyik veszprémi, fabútorokkal foglalkozó áruház vezetője. - Gondolok itt például arra, hogy a kiságy alja lejjebb engedhető, a rács leszerelhető, vagy éppen a fekvőfelülete legyen növelhető, amivel nyitott heverővé alakíthatjuk át az eredetileg pelenkázóval megvásárolt darabot. Sőt, létezik már olyan variáció is, ahol pelenkázó lap falipolccá, a komód ággyá alakítható. Azt szoktuk ajánlani a szülőknek, hogy mindig mérjék fel, mekkora hely áll rendelkezésre, hiszen van olyan kiságy, melynek végében található a pelenkázó, így hosszában van csak több helyre szükség, szélességében nem. A pici helyet is lehet praktikusan kihasználni.

Matracból is többféle létezik, a tömör kókuszos jól szellőzik, könnyen tisztítható, emellett antiallergén tulajdonságokkal bír. A rétegelt matrac, habbal a közepén viszont puhább fekvőfelületet biztosít.  Sokan választanak baldachint a kiságy fölé, ez díszítő funkciója mellett nyugtatólag hat a kisbabára, mert egy védett, biztonságos hely érzetét kelti benne. A textíliák komplett szettben is kaphatók, számtalan színben és mintázattal.

A variálhatóság mellett a biztonság is nagyon fontos, a gyermekbútorok ma már oldószermentes felületkezelést kapnak, így nem lesz baja a kisgyereknek, ha esetleg kicsit megrágicsálná a farácsot, tudjuk meg a szakértőtől. Az EU szabványok minden esetben garanciát nyújtanak arra, hogy a rácsok távolsága megfelelő legyen, illetve a masszív szerkezet kibírja, ha a gyermek felhúzódzkodna a kiságyban, ránehezedve ezzel a bútorra.
Ha jól választunk modellcsaládot és kiegészítőket, a gyermek szeretni fogja a szobáját, és azt az ő kis birodalmának tekinti majd. Játéktartó ládát, kisasztalt (felnőtt súlyát is elbíró) székekkel, vidám mintájú lámpákat, vagy akár egy babzsákot is vehetünk neki, de mindig hagyjunk teret a játékra.

Az ovisok, kisiskolások szeretik az úgynevezett galériaágyat, melyre két-három lépcsőfok vezet fel, alatta pedig - mint egy kuckóban - van hely játékra, vagy, magasságtól függően, kialakítható alatta egy íróasztal rajzolásra, tanulásra. Ezzel szintén helyet spórolunk, ami a kicsi panellakásokban igazi kihívás.
Ahol két gyermek van, de csak egy gyerekszoba, oda helykímélő megoldás az emeletes ágy, ebből válasszunk olyat, mely két ággyá alakítható, ha később külön szobába költöznének a gyerekek.

- Egy bútor akkor lesz időtálló, ha jó minőségű, lassú növekedésű fából készül, hiszen ez által tömörebb, erősebb felépítésű az anyag. Mindig kérdezzünk rá a garanciákra is, nagyon sok kiváló, hazai gyártó kínálja termékeit. Lehetőleg ne kezdjünk el otthon bútort összeeszkábálni, mert ez már csak ár-érték arányban sem éri meg, a biztonságról nem is beszélve – tanácsolja a szakértő.

Szerző: Matolcsi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!