Púder Nélkül

2011.09.07. 15:42

Kutatás - napi egy adag ital a nők egészségének is jót tesz

Egészségesebbek idős koruk felé közeledve azok a nők, akik naponta egy adag alkoholos italt fogyasztanak, mint a teljesen absztinensek - idézte a Harvard egyetem kutatóinak megállapítását szerdán a BBC hírportálja.

MTI

A 14 ezer nő bevonásával készült tanulmány szerint a mérsékelten alkoholt fogyasztó nők jóval nagyobb eséllyel érték meg 70 éves korukat jó egészségben, mint a nagyivók és az absztinensek. A heti alkoholmennyiség egyenletes szétosztása előnyösebbnek mutatkozott az egészség szempontjából, mint a hétvégére szorítkozó nagyobb italozás.

Az ötvenes éveik közepén járó nők közül azok, akik napi 15-30 gramm alkoholt ittak, 28 százalékkal nagyobb eséllyel jutottak el általánosan jó egészséggel - rák, szívbetegség vagy diabétesz nélkül - hetvenes éveikbe, mint azok, akik egyáltalán nem ittak alkoholt. 15-30 gramm alkohol egy-két adag italnak felel meg, például 1,25-2,5 deciliter bornak vagy egy-két pohár sörnek.

Az ok-okozati összefüggés ugyanakkor nem egyértelmű az alkoholfogyasztás és az egészséges öregedés között, a szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy más életmódi tényezők is közrejátszottak azoknál a nőknél, akik általánosan jó állapotban érték meg idősebb korukat.

A Harvard közegészségügyi kara kutatóinak tanulmányát a PLoS Medicine című szakfolyóirat ismertette részletesen.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!