Púder Nélkül

2011.09.16. 04:55

Zita minden szabadidejét Fügével tölti a kutyaiskolában

Molnárné Szuhai Zita (34) foglalkozását tekintve fogászati asszisztens. Amint lejár a munkaideje, fogja Füge nevű magyar vizsláját, s a Homok utcai kutyatanoda felé veszik az irányt, hogy levezessék a fölös energiájukat, illetve más kutyákon és gazdákon is segítsenek.

Bajdó Bettina

- Füge 2005-ben került hozzám  mondja Zita , ő az első olyan kutya, akivel komolyabban foglalkoztam.  Természetesen gyerekkoromban is kutyák vettek körül, a szüleim is nagy állatbarátok, viszont a panelben keretek közé szorul a kutyatartás. Amikor Füge hozzám került, azonnal eljöttünk a kutyatanodába. A vizsla vadászkutya, ezért nagyon nagy a mozgásigénye és szellemi táplálékra is szüksége van. Úgy gondoltam, hogy ezt a kutyaiskolába megkaphatja. Ahogy eljártunk a foglalkozásokra, én is egyre kíváncsibb lettem, szerettem volna jobban megérteni a kutyákat és a gazdájukhoz fűződő viszonyukat. Az interneten kutattam, könyveket olvastam, hogy mélyítsem a tudásomat.

Zita 2006-ben ismerkedett meg az úgynevezett agility sporttal, az új irányzatokkal és a tréningekkel. Ebben a sportban a kutyának és a gazdának is egyformán teljesíteniük kell, mindkettőjüknek dolgozniuk kell a sikerért. A sport leginkább a lovas díjugratáshoz hasonlít, a gyökerei a lovaglásból erednek. A sport vonzereje az is, hogy igen változatos, kétszer versenyen ugyan azzal a feladattal nem találkozik a versenyző az akadálypályán.

- Hobbi szinten kezdtem el foglalkozni a sporttal  folytatja Zita , itt Szombathelyen úttörőként indultam el ezen az úton. Teljesen magamra voltam utalva, ki kellett taposnom az ösvényt. Nagyon sok előadáson, szemináriumon vettem részt itthon és külföldön is, rengeteget tanultam, s 2007-ben versenyen is indultunk Fügével. 2009-ben volt a pályafutásunk csúcsa, akkor Hollandiában egy világversenyen képviseltük többedmagunkkal Magyarországot. Emellett folyamatosan járunk Ausztriába és Szlovéniába versenyezni, s természetesen itthon is megmérettetjük magunkat. Egy éve a kutyaiskolában tartunk edzéseket, nyolcfős csapat gyűlt össze. A kutyáknak nagyon jó ez a sport, mivel le tudják vezetni az energiájukat, s a feladatok során munkát is kapnak, ami leköti őket.

Zita hozzáteszi, nagy akaraterő kell ehhez a sporthoz, mivel télen, nyáron, hóban és negyven fokban is jönni kell az edzésekre. Az akadályok kipakolása is fél óráig tart, s csak ezután kezdik el az edzést a kutyákkal. Nemcsak a kutyák tanulnak az edzések során, hanem a gazdik is, meg kell tanulniuk ugyanis felépíteniük az ebüket. Fügével most az október 22-ei országos bajnokságra készülnek.

- Nemcsak az agilityvel foglalkozom  hangsúlyozza a fogászati asszisztens , hanem a kutyák képzésében is részt veszek.  Az iskolában az úgynevezett Tükör módszert alkalmazzuk, mely során a kutya tanítását, az ösztönök és az életmódjuk megismerését helyezzük a középpontba. Útmutatást adunk a gazdiknak, hogyan létesíthetnek normális kapcsolatot kedvencükkel. Van kutyaóvodánk is, vasárnaponként a törpéké a gyep.

Zita elmondja,  munka után a szabadidejét a kutyaiskolában tölti. Ahogy ő fogalmaz, itt éli az életét. Hozzáfűzi, férjének nagyon sokat köszönhet, hiszen párja tolerálja ezt az életvitelt. A férje családja is segíti, ők fogadták örökbe tavaly Csipkét, akivel Zita most kezdte el az agility alapjait. ISMERNIE KELL A GONDOLATAIT IS A jó versenyzőnek kutyája minden gondolatát, mozdulatát ismernie kell, hogy ki tudja találni, bizonyos helyzetekben a kutya hogyan fog reagálni. A jó vezetőben a kutyának meg kell bíznia, így a kutya és a gazda viszonyának többnek kell lenni egy alá-, fölérendeltségi viszonynál, a felvezetőnek partnerként, és nem gépként kell gondolnia társára, a kutyájára. Ennek a kapcsolatnak a tükrében csapatról beszélünk.

Szerző: Bajdó Bettina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!