Púder Nélkül

2011.10.03. 05:29

Ősszel még a foltok is enyhülnek

A pigmentfolt egyre több nő életét keseríti meg. Aki májfolttal küzd, az az ősz beköszöntének nemcsak a romantikus hangulat, hanem a kevésbé erős napfény miatt is örül. Egyre több a megoldás számukra.

S. Töttő Rita

A foltos bőr kialakulását okozhatja genetikai hajlam, hormonális kezelés, bizonyos gyógyszerek, a terhesség, vagy a fogamzásgátlók is, és természetesen a napsütés. A festékképzés folyamatában bonyolult kémiai reakciókat követhetünk nyomon. A melanociták (festéksejtek a bőrben) tartalmaznak egy tirozináz nevű enzimet,  amelynek feladata, hogy az aminosavakat melaninná, azaz festékanyaggá alakítsa át. Ez az enzim tartalmaz még rézmolekulákat is. Ha  az enzim alulműködik, vagy hiányzik, nem jön létre festékanyag. Tehát a fehérítés folyamatában a rézmolekulákra kell hatni, hogy a tirozináz enzim ne tudjon festékanyagot termelni.

A foltokra egyébként a napsugárzás van igen rossz hatással: az UV-B sugarak öregítik  a bőr kollagén és elasztikus rostjait, aminek  következtében kialakulnak az apróbb és nagyobb ráncok is.
- A kozmetikai kezelések célja elsődlegesen a foltok halványítása, de eközben a feltöltés, ránctalanítás  és egy szép, egészséges, egyenletes bőrszín létrehozása is lehetséges - meséli Lőrinczné Zsuzsi székesfehérvári kozmetikusmester, aki szerint nem hiányozhat a fehérítő kezelésekből a gyümölcssavas hámlasztás, mert csökkenti a pigmentálódott  bőrsejtekből álló réteg vastagságát.

- A leghatásosabb kombináció, amikor glykolsav, tejsav, almasav és citromsav elegyét használjuk. A glikolsav erős hámoldó, a tejsav gátolja a tirozináz enzim működését, a citromsav C-vitaminja pedig fehérítő hatású - mondja Zsuzsi, aki azért hozzáteszi: a fehérítő kezelések nem valók türelmetlen embereknek. A kozmetikában heti rendszerességgel végzik a fehérítő kezeléseket 4 héten keresztül. 

Az otthoni ápolásban is kitartónak kell lenni. Az otthoni készítményeket, a nappali fényvédőt és az éjszakai fehérítőt folyamatosan kell használni, és lehet, hogy az igazi eredmény csak egy hónap elteltével látszik. Addig sokat segíthetnek az úgynevezett camoufláge alapozók, amelyek  rengeteg pigmentet tartalmaznak, ezért kiválóan fednek. A kozmetikus tanácsa az, hogy a  nappali krém felvitele után alkalmazzuk, különben szárítaná a bőrt. Utána  fixáló púderrel rögzítjük.

Szerző: S. Töttő Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!