Púder Nélkül

2011.12.18. 08:00

Izmokat karácsonyra? Próbálja ki a Gymsticket

A Gymstickkel való edzést addig a pillanatig tartjuk egyszerűnek, amíg el nem kezdjük a gyakorlatokat. Az első pár óra után viszont már garantált az izomláz. Azoknak tehát, akik alibiből tréningeznek, nem igazán ajánlott a bot és a gumiszalag kombinációja.

Kiss Anna

Gáspár Kata, zalaegerszegi IFAA kiképző tanár, testnevelő tanár, személyi edző azt mondja hasznunkra válik, ha időről időre kipróbálunk új sportokat, megismerünk új mozgásformákat.

– A változatosság azért fontos, mert egy idő után a szervezet hozzászokik egy bizonyos terheléshez, így nem jelent már ingert számára, nem fejlődik. Az új eszközök kihívás elé állítják az embert. Szinte minden héten jelenik meg új sporteszköz, mi itt az edzőteremben igyekszünk lépést tartani, mindenre nyitottak vagyunk, amit jónak, hasznosnak, hatékonynak értékelünk. A Gymstick ilyen...

Képzeljünk el egy botot, melyhez gumiköteleket erősítettek végükön kengyellel, mely lehetővé teszi, hogy a lábunkra húzzuk.


– Egy finn házaspár alkotta meg az eszközt, mely a gimnasztikából ismert botgyakorlat és a sima gumiszalag ötvözete. Mára már több változata ismert, létezik az úgynevezett Aqua Gymstick, amit vízben használhatunk, és a nordic walking jellegű bot, ami gumikötéllel átalakítható Gymstickké. Rendkívül sokoldalú eszközről beszélhetünk. Előnye, hogy nem sak csoportban használható, de a személyi edzéseken, rehabilitációnál is. Fejleszti az erőnlétet, állóképességet, koordinációt és a hajlékonyságot, valamint a gyorserőt, ami leginkább az élsportban fontos. Bárki használhatja kortól és nemtől függetlenül. A különböző edzettségi szintekhez ötféle erősség közül választhatunk: a zöld a leggyengébb, ez azt jelenti, hogy használatával körülbelül 10 kilót húzunk fel, a kék 15, a fekete 20, az ezüst 25 és a legnehezebb az arany, amely 30 kiló felhúzásával egyenértékű. Azzal szabályozhatjuk, fokozhatjuk az ellenállást, ha a köteleket egy laza csuklómozdulattal rátekerjük a botra.

Az edzés után aztán olyan izmokat is felfedezhetünk, melyek létezéséről addig nem is tudtunk...

– A Gymstickkel minden izomcsoportot meg tudunk dolgoztatni. A törzsizmok dolgoznak leginkább, amelyek a tökéletes koordinációt segítik. Egyes gyakorlatoknál sok segédizom kapcsolódik be az edzésprogramba. Ez teszi a Gymsticket divatosan szólva funkcionális eszközzé.

Az edzőteremben viszonylag új még a Gymstick, mégis megvan már a stabil közönség.

– Szeretik a vendégek, főleg azok, akik eddig is kedvelték a gumikötelet. Az első óra megterhelő, mert meg kell szokni, hogy az eszköz kimozdít a stabil testhelyzetünkből. Aki edzettnek képzeli magát, az is rádöbben, hogy ehhez a mozgásformához másfajta erőnlét szükséges, mert nemcsak az erőkifejtésnél, például egy feltolásnál kell az erő, hanem a visszaengedésnél is szükséges. Elsősorban azoknak ajánlom a Gymsticket, akiknek szükségük van a kihívásra, azért jönnek, mert fejlődni szeretnének.


Ha rossz az edző, hiába a jó eszköz
Kata külön hangsúlyozza, fontos, hogy egy- egy új edzésmódszer kipróbálásakor szakértő segítséget kérjünk. Csak olyan tréner óráját látogassuk, aki megfelelő képesítéssel, szaktudással, kellő szakmai tapasztalattal rendelkezik. Ugyanis a nem megfelelő ismeretekkel rendelkező edző nem csupán az eszközt teszi tönkre... 



Szerző: Kiss Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!