Púder Nélkül

2012.02.29. 17:13

A Hölgyek Népfőiskolájának tagjai örömmel verik a csipkét is

A mai rohanó világban igazán különlegesek a régi, szinte már-már elfeledett kézimunkák, és alkotóik. Némethné Lakner Gabriella, a Hölgyek Népfőiskolájának alapító tagja mesél.

Ambrózai Zsuzsanna

- Az egész úgy indult, hogy volt egyszer egy baráti beszélgetés - meséli Némethné Lakner Gabriella, a Hölgyek Népfőiskolájának egyik alapító, s azóta is aktív tagja. - Egy kiállítás apropóján találkozunk a körmendi Városi Kiállítóteremben, melyet ők szerveztek. Tulajdonképpen a tevékenységünk bemutatását szolgálja ez a kiállítás, hogy megmutassuk mindazt, amivel foglalkozunk, amiben örömünket leljük - egészít ki Gabriella.

Bármerre nézek a kiállító térben, mindenütt a kézimunka termékei köszönnek vissza rám. Olyan, szinte már elfeledett technikákkal foglalkoznak, amelyek értéket képviselnek, esztétikai hatást közvetítenek, ugyanakkor fontos elemként lépnek fel a mindennapokban, a háztartásokban. A Hölgyek Népfőiskoláján az évtizedek alatt sok mindennel foglalkoztak, csipkeveréssel, horgolással, szabással-varrással, gobleinezéssel, különböző hímzésekkel, most ezek az alkotások kerültek kiállításra.

- Hogy van e mai világban mindennek létjogosultsága? Úgy gondolom igen, hiszen mi is itt vagyunk, tesszük a dolgunkat - mosolyog, majd folytatja is: általában azok foglalkoznak ezekkel a dolgokkal, akik odahaza is láttak már hasonlót.

Gabriella azt mondja, az ilyen jellegű tevékenységre meg kell érnie egy nőnek.

- Tudom, hogy a mai rohanó és felgyorsult világban nehéz időt találni, és a fiatalokat sem ezek a tevékenységek érdeklik elsősorban. Ugyanakkor érdekes, mert aki bejön és megnézi a munkákat, azoknak tetszenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!