Púder Nélkül

2012.02.22. 09:46

Szabadság, szeretem! - Majoross Beának a munkája egyben a hobbija

Eplény - Nyáron a Balaton vizén vitorlázik, télen a hófödte hegyekben snowboardozik. Majoross Bea snowboardoktató munkájában is a szabadságot választotta.

Szabó Zsuzsanna

Majoross Bea életében gyerekkora óta fontos a sport. Már kislányként vitorlával szelte a vizet nagypapájával, szüleivel pedig gyakran jártak ki síelni külföldre. Az akkor elkezdődött sport iránti rajongás a mai napig elkíséri, olyannyira, hogy - immár felnőttként - úgy döntött, snowboardozni is megtanul. Ausztriában elvégezte a tanfolyamot, majd néhány évet kint dolgozott Semmeringen mint snowboardoktató és -edző. Miután nagy szerelme, a vitorlázás szezonális sport, így a snowboard tökéletes kiegészítő az év másik felére. Szerencsés, a munkája egyben a hobbija.

- Ami a két elfoglaltságot leginkább összeköti, az az a végtelen szabadságérzés, amit közben érzek. Azt hiszem, nem szeretem a kötöttségeket, egyszerűen szabadlelkű vagyok - teszi hozzá az eredetileg műszaki menedzser végzettségű hölgy. A Műegyetem elvégzése után egy napon rájött: még nem ezt akarja csinálni, az íróasztal melletti egy helyben ücsörgést nem neki találták ki.

- Tavasztól késő őszig egy budapesti vitorlásiskola oktatója vagyok. A foglalkozások a Lágymányosi-öbölben, tavi körülmények között folynak. A gyerekek és az érdeklődők gyakran jönnek hozzánk vitorlázni tanulni iskola, illetve munkahely után, ezért az intézmény év közben is működik - magyarázza a harmincegy esztendős oktató, mivel foglalkozik az év ezen szakában.

A téli szezon pedig a téli sportokról, főleg a snowboard-oktatásról szól, de a síoktatói végzettséget is  megszerezné.

- Mielőtt bárki azt gondolná, csak buliból áll az életem, azért van hátránya is, hiszen ezeket az elfoglaltságokat finanszírozni, a lakásokat pedig fent kell tartani, ami nem kevés pénzbe kerül. Ezenkívül nem is egy aranybánya, annak ellenére, hogy szerencsére egyre többen érdeklődnek a magyarok közül is a snowboardozás iránt. Néha például fiatal, többgyerekes nők, családanyák jönnek hozzánk, és kezdenek bele "valami újba vagy izgalmasba", és rendkívül élvezik, hogy kikapcsolódhatnak néhány órára, és végre valamit csak magukért, a jobb közérzetükért tehetnek.

Szétnézünk a mosolygó, havas lejtőkön könnyedén lesikló, kipirult arcú embereken, örömtől sikongató, izgatott kisgyerekeken. Mintha egy másik világban volnánk, mintha ez nem is az a mostanában olyan pesszimista Magyarország lenne. Bea a legjobban ezt a részét szereti, hogy olyan családok, barátok között töltheti mindennapjait, akik - ha csak kis időre is - boldogok. Akik szabadságukat töltik, vagy csak olyasmit tesznek, amit nagyon szeretnek, akár munka után két-három óráig.

- Nem tudom, meddig folytathatom ezt az életmódot, de szeretem. Sok ember lemond a vágyairól, az álmairól. Pedig fontos, hogy szeresd az életedet, a munkádat. Mert csak ez számít. Hogyan kelsz föl reggel az ágyból és milyen kedvvel indulsz el dolgozni. Mert ez az életed. Nap mint nap.

 

Balaton, Eplény, Veszprém, Budapest

A szezonális elfoglaltságoknak és a szabadságnak azért ára is van. Bea két-, de tulajdonképpen háromlaki életmódot folytat: nyáron a Balatonnál lakik, télen, a mostani, első szezon óta pedig Eplényben dolgozik, miközben Veszprémben lakik. Az év többi részét pedig a fővárosban tölti.

Szerző: Szabó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!