Púder Nélkül

2012.04.12. 06:26

Gombold újra! – divattervezői pályázat

Budapest (os) - Kalotaszegi gyöngyhímzés, székely kapu, betyárromantika, subaszőttes, busó-fejek, a csodaszarvas agancsai, szilaj csikós, lószerszámos motívumok, kötött-hímzett szerelem-szívek és a győztes Makovecz–zsindely – ez mind-mind a kormány által támogatott Gombold újra! divattervezői pályázat versenyműveinek ihletőjeként vonul be a hazai divattörténet új korszakába.

Osváth Sarolta

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából a feltörekvő, fiatal tervező-generáció helyzetbe hozása céljából immár második alkalommal hirdette meg a Design Terminál Non-profit Kft. a magyar öltözéktervezési pályázatot. A tavalyihoz hasonlóan a résztvevők feladata az idén is volt, hogy valamely tetszőlegesen választott magyar viselettörténeti értéket kortárs, a mai trendeknek megfelelő formába „írjanak át”. Az idén a pályázatot két kategóriában hirdették meg, a tavalyinál több mint kétszer annyian, mintegy ezren pályáztak, a szintén több mint kétszeresére emelt, 1,1 millió forintos első díjért. A pályázat a tavalyi 100 millióhoz képest nem a duplájába, csak 50 millió forinttal többe került.

 

 

A zsűri magas minőségi igényt reprezentált: Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Florence Deladriere, a Marie Claire International divat- és szépségrovatának vezető szerkesztője és Zoób Kati divattervező a döntőbe 24 pályamunkát juttatott a kortárs, illetve tizenegyet a design és hagyomány kategóriában. A Millenárison egész napos divat-dzsembori keretében megrendezett döntőn a kortárs öltözékpályázat első díját Farkas Anett „Zsindelyes” kollekciója nyerte el, amellyel a fiatal építészhallgató (Széchenyi István Egyetem, Győr) a nemrég elhunyt Makovecz Imre építésznek állított emléket. Az ő általa képviselt népi építészeti stílusból merítette a női ruhák zsindelymintáit és szimbólikus szárnyas motívumait A hölgy divattervezést még nem tanult, de ha már az első kollekciója ilyen sikeres, nyilván nem hagyja abba

A kortárs öltözék kategóriában a MIMM tervezői Nagy Móni és Hendzsel Ilona mézeskalácsformákat és hímes tojás motívumokat ötvöző ékszercsodái nyerték el a legjobb kiegészítőért járó díjat, a design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnak ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!