Púder Nélkül

2013.03.20. 13:22

Sosem adta fel, anya akart lenni

A legtöbb nő szeretne gyermeket, és betegség sem tudja megakadályozni ebben. Kopácsi Melinda 15 éve szenved az endometriózis nevű betegségben, ami sokakat tesz meddővé.

Merklin Tímea

17 altatással 12 műtétet és lombikbébi programban 5 petesejtleszívást vállalt a gyógyulásért és a megtermékenyülésért.

Melinda azért szeretné megosztani harcainak történetét, hogy segítséget nyújtson azoknak a nőknek, akik hasonló helyzetben vannak, hogy ne adják fel egy percre sem a reményt. A szűkebb környezetében három fiatal lány is szenved ebben a betegségben. Becslések szerint az endometriózis a nők húsz százalékát érinti. Ma már ennek a betegségnek világnapja is van (minden évben a Nőnap előtti hétre esik). 

- A betegségem 1995-ben kezdődött, a férjemmel 1998-ban házasodtunk össze. Úgy vett el, hogy tudta, az endometriózis esetleg meddőséggel jár, de soha nem hagyott el, mindig azt látta, hogy egyszer lesz családunk - meséli Melinda. 
- Az endometriózis tünete az volt, hogy egy hónapban tíz napot véreztem, erősen görcsölt a hasam, és nagy deréktáji fájdalommal járt, nem hatottak a görcsoldók. Ultrahangos vizsgálatnál derült ki az endometriózis. Mikor megtudtam, rögtön kerestem ugyanebben a betegségben szenvedő nőt, hogy beszéljek vele. Elmentem hozzá, kiderült, hogy ikres anyuka lett, másztak utána a gyerekek. Azt hittem, egy-két műtét, és nekem is sikerül.

 

Kopácsi Melinda sok szenvedést és  fájdalmat élt át az endometriózis miatt, átment sok lelki és anyagi nehézségen, de elérte, amit akart: két gyerek boldog anyukája  lett (Fotó:  Benkő Sándor)

- Megerősödtem, és az volt a vágyam, hogy én is átélhessem az anyai örömöket, hadd szerethessem gyermekeimet, és én is örömteli szülővé válhassak. Azt kívántam, hadd szerethessek én is gyerekeket, hadd válhassak én is szülővé. Többféle endometriózis van, az enyém nagyon makacsnak bizonyult. Megoldás lehet, hogy leállítják a menstruációt  és ezalatt elpusztulnak a betegséget okozó sejtek. A kezelés   klimaxos tünetekkel jár (hőhullámok, verejtékezés). Sajnos nekem a mentsruáció  szüneteltetése után is újraéledt a betegség.

 



Nagyon ritkán esik meg, hogy endometriózissal valaki természetes úton teherbe tud esni. A lombikprogram segíthet, habár lelkileg és anyagilag is nagy megpróbáltatásokkal jár.

 



- Nem mindent támogat a társadalombiztosító, volt olyan injekcióm, amiből egy darab 13 ezer forintba került. A gyógyszerek 20-30 százalékát fizették. Egy beültetés  az útiköltségtől az utolsó gyógyszerig  körülbelül 60-90 ezer forintba került 10 évvel ezelőtt, valószínűleg ma már több. Van, akinek a lombikprogram sikerül, van, akinek nem. Kinek a második, harmadik, kinek a negyedik, ötödik, sajnos nálam a program  egy vetéléssel és egy elhalt magzattal  eredménytelen maradt. Nagyon erős fájdalmaim voltak. Már nem ajánlották, hogy szedjem azokat az erős gyógyszereket, félő volt, hogy a gyomrom is teljesen tönkremegy. Ezért 2006-ban kivették a petefészkeimet. Tíz éves szenvedéstől szabadultam meg. Természetes úton nem születhetett gyerekünk, de más formában vállaltunk egy fiút meg egy lányt a Bölcső Alapítvány jóvoltából. Nagyon sokat köszönhetek a férjemnek, aki végig kitartott mellettem. Most két gyönyörű gyermekünk van: Ármin 9, Míra 6 éves. Ők a kincseink, akikre nagyon büszkék vagyunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!