Púder Nélkül

2013.11.27. 13:45

Bagdy Emőke, a " remény pszichológusa "

Szombathely - Bagdy Emőke az MMIK-t is megtöltötte előadásaival, de megtölti a sportházat is: ezrek keresik azokat a belső erőforrásokat, amelyek segítenek helytállni az egyre terheltebb, feszültebb hétköznapokban.

" Megtartó erőink az optimizmus, a segítőkészség és a spiritualitás " című előadása nem csak nőknek szólt, de jellemzően mindig a nők vannak sokkal többen a lélek dolgait kibeszélő programokon. Itt-ott akad azért egy-egy útkereső férfi is a tömegben.

-Azért jöttünk össze, hogy töltekezzünk, erősítsük magunkat. Nagyon rászorulunk, hiszen egy szenvtelen kultúrában élünk, feldolgozhatatlan mennyiségű stresszel vagyunk terhelve. Mit tehetünk? Magunk kezdjük el megkeresni azokat az eszközöket, amiket használva kifényesedik nehéz, elkeseredett életünk. Én igazán a remény pszichológusa vagyok.

" Próbáljunk meg nyugodtabb életet élni." Könnyű ezt mondani. Hogyan? Ritkítsam a családtagjaimmal való találkozást? Dehát nem kerülhetem el az életemet - mondta a professzorasszony. A humor és a derű fontos adaléka Bagdy Emőke előadásainak, mondandóit fűszerezi és ezáltal közelíti a hallgatóság felé. De a tartalmilag is ez az üzenet: olyan lelki magatartás kialakítása, ami mindig segít kikapaszkodni a gödörből, ami " golyóállóvá" tesz az ütközetekben. Arra trenírozzuk magunkat, hogy a próbatételek ne összetörjenek, hanem megerősítsenek.

 

Tanulmányozták, milyen erőkkel bírnak azok, akik jól tudnak kikerülni a küzdelmekből. Az első összetevő az optimizmus, ami nem csak derűlátás, a reménység belső képessége, több, mint egyszerű beállítódás. Bagdy Emőke úgy fogalmaz: annak az izmos elképzelése, hogy meg tudod álmodni a sorsodat, mi lesz 5-10 év múlva. Vagyis az optimizmus nem más, mint jövőépítő gondolkodás.

Célokat kell kitűzni, és abba az irányba vinni az életet. A céltudatos, megálmodott élet erőben, egészségben tart. A lélek izomzatát reménykedéssel lehet edzeni. Mindennap újra lehet kezdeni, ha tudjuk a célt. Ha a kedélyed rossz, az immunrendszer is depressziós. Ezért pozitív tudattartalmakkal kell töltekezni, amelyek azt üzenik az immunrendszerednek: " küzdünk ."

Ha vergődsz, a szervezeted is vergődik. A rágódás felmorzsolja a hasznos energiáidat, amivel pedig építeni is lehetne az életedet. Ha derűs vagy, a test sem adja fel, a jókedv és a nevetés pozitív impulzusokat ad. Csak az emberi elme képes viccet csinálni a saját nyomorúságunkból, és ha nevetünk, máris kiszabadítottuk magunkat a rosszból. A tematikus viccek azt szolgálják, hogy feszültségmentesíted magad az adott életterületen. A mosoly a dühöt is megcsapolja.

További állapot javító a spontán, önzetlen, szívből jövő segítségnyújtás. Már az is mérhető, ha valaki csak nézi a jótéteményeket, például filmet Teréz anyáról, de ha még cselekszi is a jót, a nyálmintából kimutathatóan javul az immunrendszer állapota.

A spiritualitás is megtartó erő: megtart téged, amiben hiszel. A test szolga, aki megcsinálja. Ezért jó tisztázni magaddal, mi a küldetésed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!