Púder Nélkül

2010.10.18. 11:58

Szolárium: nem a barnaság, a leégés káros

A fényimádóknak nyár végén sem kell lemondaniuk a barnító sugarakról: a szolárium használata mértékkel és megfelelő sugárzási értékek mellett kis kockázattal jár.

S. Töttő Rita

Nem rég még attól volt hangos a sajtó, hogy a magyar szoláriumgépek jelentős többsége nem felel meg az uniós szabványoknak: a sugárzás erősségét az Európai Unió ugyanis 0,3 wattnégyzetméterben határozta meg, s ezeknél jóval erősebb értékeket mért a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. Ám sem ez a hír, sem az a tanulmányi eredmény, amely szerint a harminc év alatti szoláriumozók körében 75 százalékkal nőtt a bőrrák kialakulásának kockázata, nem rendítette meg a szoláriumba járókat. Továbbra is divat a barna bőr, továbbra is ezrek süttetik magukat a napfénydobozban  ami önmagában mégsem lehet probléma, vélekednek a szolipártiak.
A mértékletesség a kulcs, akkor is, ha az ellenőrzések óta a legtöbb szalon igazodott a szabványokhoz. Vannak ugyanis, akik jelentősen elvetik a sulykot... A szoláriumozás-függőség már jól körülírt  jelenség napjainkban, ismertetőjegyei pedig félreérthetetlenek: általában nőkre jellemző, akik hetente több alkalommal megjelennek a szoliszalonokban, sötétbarnára sült bőrük az évek alatt ráncos, vízhiányos lesz, ám a korai öregedés tünetei mellett a melanóma kockázatával is jelentősen számolniuk kell.

A havi egy-két alkalom nem árthat, sőt, hozzásegíthet a szervezet D-vitamin-szintjének fenntartásához (ezáltal a kalcium jobb felszívódásához), ellazít, élénkít. 
- Tisztában vagyunk a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás káros hatásaival, ugyanakkor a tudományos kutatások bebizonyították, hogy D-vitamin hiányában a szervezetünk kevésbé tud feldolgozni más, létfontosságú vitaminokat  - mondja Cékmán Zsanett, aki maga is szoláriumstúdiót vezet Székesfehérváron, s kiemelte: nem a barnaság, hanem a leégés káros! A bőrgyógyászok természetesen még mindig azt javasolják, hogy ha lehet, kerüljük a szoláriumozást, de azt is mondják: napfényre szükség van. A káros UV-sugárzás azonban napjainkban sokakat elriaszt a természetes napfürdőtől, ezért választják annak mesterséges változatát. Így van ezzel a 23 éves Kiss Andrea is, aki noha lovas oktatóként imád a természetben tevékenykedni, mégis szoliba megy, ha barnulni szeretne.
-  Havonta egy-két alkalom bőven elég, a mai gépek már szép és biztonságos barnulást tesznek lehetővé - mesélt tapasztalatairól a fiatal fehérvári hölgy. Az új technológiák azonban már nem csak a biztonságos barnulásra fókuszálnak, számos más funkcióval is igyekeznek elnyerni a vendégek kegyeit: létezik klímás, illóolaj-permetes, frissítő permetes, különböző zenei ízléseket figyelembe vevő változat, álló, fekvő, fogyasztó (a talp alatti rezgőpad feszíti, dolgoztatja az izmokat), sőt, fény nélkül, testpermettel barnító szolárium is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!