Püspökmolnári

2016.07.04. 13:40

Elismert helytörténet - A püspökmolnári Kuglics Gábor internetes naplóját oklevéllel tüntették ki

Püspökmolnári - Oklevéllel tüntette ki a Tudományos Újságírók Klubja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Kuglics Gábor püspökmolnári helytörténész internetes naplóját.

Bakos Ágnes

Juhari Zsuzsanna az Élet és Tudomány szerkesztője volt, róla nevezték el a blog-pályázatot, amit a Tudományos Újságírók Klubja és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat közösen írt ki. Májusban hirdették meg a versenyt, a kiírásra 21 jelentkezés érkezett. Neves intézmények is pályáztak: az Országos Széchényi Könyvtár, és a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság is felhívta a figyelmet a blogjára. A fődíjat a pangea.blog.hu nyerte el.

Kuglics Gábor blogját, a kugi.blog.hu oldalt oklevéllel ismerték el.

A püspökmolnári helytörténész folyamatosan gyűjt a település történetéhez kapcsolódó fotókat, dokumentumokat - az ítészek ezt, és néhány közéleti cikk megírását ismerték el az oklevéllel.

A blog 2011 szeptemberében indult és termékeny a szerző, mára túl van a hatszázadik bejegyzésen.

Dürr János, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke adta át az oklevelet Kuglics Gábor püspökmolnári helytörténésznek. Fotó: TIT

A netes napló indulásakor főleg közéleti témákról írt a szerző - aztán a keresésben irányt talált a blog, az oldalon mára kizárólag helytörténeti témák szerepelnek.

Néhány érdekes téma a blogból: egy, a Rábamolnári állomás és Dömötöri között történt vasúti gázolás vizsgálati dokumentumait ismertette a blogger 1935-ből. Egy másik bejegyzésben az 1778. június 6-án kelt feljegyzést idézett, amelyben Steph. Eőry, vagyis Őri István földmérő igazolja, hogy Püspöki község lakói mekkora jobbágytelken gazdálkodnak, ebből mennyi a szántóföld és a rét. Pontos adatsort közölt a blogger. Egy harmadik jegyzetben három árván maradt testvér helyzetéről számol be a szerző, méghozzá egy 1837-es irat alapján. A témák alapján nem meglepő, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon jelenleg több mint kettőszázan követik a blog cikkeit, kutatási eredményeit - merthogy tudományos igényű. A napi átlagos kattintások száma 150 körüli. A blog indulása óta összesen csaknem 100 ezer lapletöltés történt. A legolvasottabb bejegyzések közé tartozik az egykori, molnári kastélyban kedvelt italokról, a régi parasztházakról vagy a püspöki harangláb harangjáról szóló poszt. A szerző kvízt és kérdőívet is közöl oldalán az interaktivitás jegyében. Népszerű sorozata a településen végzettek tablóképeinek gyűjtése, megjelentetése.

- Valóban nehezebb dolga van annak, aki intézményi háttér nélkül, egyedül ír egy ilyen blogot és végez kutatásokat. Szerencsére az olvasók nekem adnak, küldenek rendszeresen fotókat, dokumentumokat vagy egy-egy történetet és ez is gyarapítja a felületet - részletezte a szerző a blogírás nehézségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!