Receptek

2011.11.11. 05:54

Gyásznap libáéknál

Portugáliában sültgesztenyével, Hollandiában és Németországban fáklyás felvonulásokkal, Belgiumban az itthoni Mikuláshoz hasonlóan emlékeznek meg Szent Mártonról.

Kiss Anna

November 11-e már 1171-ben is örömteli nap volt az emberek számára, legkorábbi írásos emlék ugyanis ebből az időből származik. Ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a téli pihenő időszaka. A cselédek megkapták a fizetésüket és ráadásként egy libát. Rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen tartanak táncos mulatságot.


Lúdéknál tehát szomorúan telik a Márton-nap... A negyvennapos adventi böjtöt megelőző utolsó napon nem hiányozhat az asztalról a libafogás és az újbor. A népi hiedelem szerint, aki ilyenkor nem eszik ludat, egész évben éhezik majd. Az egészség pedig csupán ivás kérdése, hiszen aki ezen a napon spiccesen mulat, nem kell aggódnia következő évben a gyomor-, és fejfájástól. A répától viszont óva intenek a „szakértők”, ha csak nem szeretnénk ágyba vizelők lenni. A marhavész elkerülése érdekében mosni és szárogatni sem szabad.

A hegyi gazdák jeles ünnepe november 11., hiszen ekkor már iható az újbor, melyet Márton poharából szokás elfogyasztani a lúdpecsenye-vacsora végén. A baromfiak nemcsak ízletes lakomaalapanyagot szolgáltatnak, de csontjaikból jósolni is lehet. Ha a kemencében pirosra sült a szárnyas, csontjáról lefejtik a húst és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen tél lesz. Ha barna színű, esős, ha fehér, havas telet várhatunk. Számos helyen úgy tartják, a Márton-napi idő a márciusi időt mutatja. Ha jeges eső hullik, korai tavaszra számíthatunk, az eső viszont nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.

Szerző: Kiss Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!