2012.01.18. 14:44
Aszalt szilvával tűzdelt szarvascomb rózsaszirommártásban, mandulás burgonyagolyóval
Íme Kosztelnik Lászlóné, nagykanizsai olvasónk receptje!
1 kg szarvascomb
15 dkg aszalt szilva
5 dl vegyes virágméz
3 dl vörösbor
2 dkg mustár
rozmaring
só
õrölt bors
A gombócokhoz:
burgonya
1 tojás
só
õrölt bors
szerecsendió
mandula
olaj (a sütéshez)
A mártáshoz:
5 marék rózsaszirom
2 evõkanálnyi kristálycukor
fél citrom leve
vörösbor
Az aszalt szilvákat vékony szeletekre vágjuk és egy éjszakára virágmézbe áztatjuk.
A megtisztított szarvascombot az áztatott aszalt szilvával megtűzdeljük. A visszamaradt mézet a vörösborral és a mustárral összeforraljuk. Ezután a kihűlt páclében 2 napig érleljük a combot.
Pácolás után a húst fűszerezzük, majd kb. 40 perc alatt – páclével locsolgatva – készre sütjük. A mártáshoz előbb 3 marék rózsaszirmot veszünk, és 2 órán át áztatjuk 5 dl felforralt vízben. Ezután a leszűrt levet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a fél citrom levét, a maradék rózsaszirmot, majd lassú tűzön lekvár sűrűségűre főzzük. A kész lekvárt a vörösborral és vágott rózsaszirommal gazdagítjuk.
A burgonyát megfõzzük, összetörjük, tojást, sót, borsot és szerecsendiót keverünk hozzá, golyókat formázunk belőle, szeletelt mandulába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.
Önnek is van egy jó receptje? Küldje el nekünk! Kattintson ide!