Receptek

2013.04.02. 05:49

Maradék főtt tojások hasznosítása

Húsvét után sok háztartásban maradnak felesleges főtt tojások. Amikor már mindenkinek elege van a tojásevésből, ezt a hasznos alapanyagot hasznosíthatjuk különféle ételek elkészítéséhez.

Varga Krisztina

Szilvágyi Sándorné Marika javaslata a vagdalt hús gazdagon, amely nyolc hímes tojás újrahasznosítására alkalmas.

A szépen karikára vágott vagdalthús szeleteket burgonyapürével tálaljuk. Fotó: Varga Krisztina

Hozzávalók: egy  közepes fej vöröshagyma, fél kilogramm  darált hús, só, bors ízlés szerint, két  gerezd fokhagyma, egy kaliforniai színes paprika, tíz dekagramm kenyér, nyolc darab keményre  főtt tojás, két evőkanál majonéz, egy  teáskanál mustár, három  evőkanál olaj, egy nyers tojás,  kevés morzsa a sütőformához, ha az nem teflon bevonatú. A hús masszájához nem kell nyers tojás.

A hagymát apróra vágjuk és két  evőkanál olajon megpirítjuk, rátesszük a zúzott fokhagymát, majd ha kicsit kihűlt, ráöntjük a darált húsra. A nyolc főtt tojás sárgáját és három  tojás fehérjét a mustárral, majonézzel összeturmixoljuk,  kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. Ebből a majonézes tojássárgájából egy akkora hengert  készítünk, amekkora a sütőforma.  A  kenyeret vízben megáztatjuk, az öt tojás fehérjét, a paprikát apró kockára vágjuk. A húst ezekkel és a  fűszerekkel összedolgozzuk és felét a kizsírozott, morzsával megszórt  edény aljára helyezzük. Erre kerül a tojássárgája henger, majd betakarjuk a hús másik felével. A tetejét megkenjük olajjal, végül egy egész tojással. 180- 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha ropogós a teteje, akkor  kész. Rizzsel, vagy burgonyapürével tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!