2013.04.02. 05:49
Maradék főtt tojások hasznosítása
Húsvét után sok háztartásban maradnak felesleges főtt tojások. Amikor már mindenkinek elege van a tojásevésből, ezt a hasznos alapanyagot hasznosíthatjuk különféle ételek elkészítéséhez.
Szilvágyi Sándorné Marika javaslata a vagdalt hús gazdagon, amely nyolc hímes tojás újrahasznosítására alkalmas.
A szépen karikára vágott vagdalthús szeleteket burgonyapürével tálaljuk. Fotó: Varga Krisztina
Hozzávalók: egy közepes fej vöröshagyma, fél kilogramm darált hús, só, bors ízlés szerint, két gerezd fokhagyma, egy kaliforniai színes paprika, tíz dekagramm kenyér, nyolc darab keményre főtt tojás, két evőkanál majonéz, egy teáskanál mustár, három evőkanál olaj, egy nyers tojás, kevés morzsa a sütőformához, ha az nem teflon bevonatú. A hús masszájához nem kell nyers tojás.
A hagymát apróra vágjuk és két evőkanál olajon megpirítjuk, rátesszük a zúzott fokhagymát, majd ha kicsit kihűlt, ráöntjük a darált húsra. A nyolc főtt tojás sárgáját és három tojás fehérjét a mustárral, majonézzel összeturmixoljuk, kevés sóval, őrölt borssal ízesítjük. Ebből a majonézes tojássárgájából egy akkora hengert készítünk, amekkora a sütőforma. A kenyeret vízben megáztatjuk, az öt tojás fehérjét, a paprikát apró kockára vágjuk. A húst ezekkel és a fűszerekkel összedolgozzuk és felét a kizsírozott, morzsával megszórt edény aljára helyezzük. Erre kerül a tojássárgája henger, majd betakarjuk a hús másik felével. A tetejét megkenjük olajjal, végül egy egész tojással. 180- 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha ropogós a teteje, akkor kész. Rizzsel, vagy burgonyapürével tálaljuk.