Receptek

2014.08.20. 15:45

Karnevál tortája akár otthon is

Németh Ildikó Galaneos szedertortája nyerte el a Savaria Történelmi Karnevál Tortája 2014 megtisztelő címet. Íme a torta receptje!

Farkas Eszter

Ha minden jól megy, ilyen lesz a Galaneos szedertorta. Fotó: Savaria Történelmi Karnevál

A receptúra 3 darab 23 centiméter átmérőjű tortához elegendő.

A kakaós tésztaréteghez kell: 0,2 kg vaj, 0,2 l víz, 0,05 kg kakaópor, 0,4 kg kristálycukor, 0,25 kg liszt, 0,01 kg szódabikarbóna, 2 db tojás, 0,1 l natúr joghurt. A vajat a vízzel és a kakaóporral megmelegítjük. Hozzáadjuk a liszttel és cukorral elkevert szódabikarbónát. Hozzákeverjük a tojást, majd a joghurtot. A tésztát 3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 fokon, 30 percig sütjük.

Szedres tésztaréteg hozzávalói: 3 db tojás, 0,15 kg kristálycukor, 0,15 kg szeder, 0,1 l étolaj, 0,07 kg vaj, 0,15 kg liszt, 0,005 kg sütőpor, 1 db citrom leve és héja. Összemérjük az étolajat, a vajat és a citrom levét és héját és a leturmixolt szedret. A tojásokat a cukorral megmelegítjük, habosra verjük, és hozzáadjuk a szedres részhez. Elkeverjük. Ezután az elkevert szárazanyagokat folyamatos keverés közben adagoljuk a tésztához. 3 db 23 cm átmérőjű tortakarikába adagoljuk. 170 fokon 15 percig sütjük.

Szedres betét hozzávalói: 0,5 kg szederpüré, 0,18 kg kristálycukor, 0,04 kg pálinka, 0,3 kg szeder, 0,02 kg zselatin, 0,098 kg víz. A szederpürét a cukorral, a pálinkával és a szederrel megmelegítjük. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. 15 cm átmérőjű tortakarikába silpat lapra öntjük. Fagyasztjuk.

Vanília betét hozzávalói: 0,6 kg tejszín (35%-os), 0,144 kg tojás sárga, 0,09 kg kr. cukor, 0,006 kg zselatin, 0,03 kg víz, 1 db vanília rúd. A tejszínt a cukorral és a vanília rúddal felforraljuk, tojás sárgával besűrítjük, szűrjük, turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ráöntjük a szeder betét tetejére. Fagyasztjuk.

Szedermousse hozzávalói: 0,81 kg szederpüré, 0,04 kg zselatin, 0,19 kg víz, 0,19 kg cukor, 0,80 kg tejszín (35 %-os), 0,3 kg szeder. A szederpürét, a szedret és a cukrot melegítjük. Turmixoljuk. Hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Hűtjük. Hozzáadjuk a felvert tejszínt.

Szeder zselé hozzávalói: 0,75 kg lefőzött zselé, 0,75 kg szeder. A lefőzött zselét és a szedret összefőzzük és turmixoljuk.

Alulra kerül a kakaós tésztaréteg. Erre helyezzük a 15 cm átmérőjű betétet, vaníliás résszel felfelé. Erre öntjük a szedermousset, úgy, hogy légmentesen töltsük a karikát és a betét felületét is ellepje. Ráhelyezzük a szedres tésztalapot. Hűtjük. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a szederzselét. Szeletenként szedermousse félgömbökkel, szederszemekkel díszítjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!