2017.07.19. 19:10
Pénztárcakímélő tészták
KÖRKÉP - Lássuk mit ajánl nekünk Bolla Lászlóné és Penczné Sali Krisztina!
Bolla Lászlóné Irénke a kelt prószát ajánlja szűkösebb napokra.
Hozzávalók: 40 deka liszt, két tojás, 4-5 deci tej, 2-3 deka zsír, egy evőkanál cukor, csipet só, 2 deka élesztő, fél citrom reszelt héja és leve.
A hozzávalókból hígabb, galuskatészta állagú kelt tésztát készítünk. Kizsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, negyven percig kelni hagyjuk. Megszórjuk durvára vágott dióval, tojásfehérje felvert habját is tehetünk rá, de ezt csak közvetlenül a készre sütés előtt.
Előmelegített sütőben rövid idő alatt megsül.
Kelt prósza, tojáshabbal a tetején Fotó: Tersztyánszky Krisztina
Penczné Sali Krisztina a nagymamájától örökölte a kukoricamálé receptjét.
Hozzávalók: 6 deci aludttej vagy kefír, hat evőkanál kukoricaliszt, négy evőkanál kukoricadara, pici só, egy evőkanál kristálycukor, egy pohár tejföl, kevés tej.
Az aludttejből a liszttel és a darával, meg a fűszerekkel habverővel közepesen sűrű masszát keverünk. Egy órára félretesszük, hogy a kukorica felpuhuljon. Egy 30x40 centiméteres tepsit fagyos (!) zsírral kikenünk, beleöntjük a masszát. Egy pohár tejfölben elkeverünk egy kevés tejet vagy főzőtejszínt és ezzel meglocsoljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Húsz-huszonöt perc alatt aranysárgára sül, ekkor a tetejét porcukorral meghintjük, nagy kockákra vágjuk. Adhatunk mellé lekvárt is.