Rendőrségi

2010.09.14. 16:46

Olaszországban 1,9 milliárd euró értékű maffiavagyont koboztak el

Az olasz hatóságok kedden bejelentették, hogy 1,9 milliárd euró értékű vagyontárgyakat koboztak el egy maffiacsoporttól, amely főként megújuló energiába fektetve mosta tisztára a pénzét.

MTI

A lefoglalt javak között több mint negyven vállalat, több száz földbirtok, házak, ipartelepek, bankszámlák, részvények, luxus autók és yachtok vannak.

A nyomozás főként az 54 éves Vito Nicastri szicíliai üzletember ügyeire irányult, akit "a Szelek uraként" is ismernek, mert alternatív energiatermelésre hozott létre holdingot, amely főként szélfarmokat működtetett. Őt már tavaly letartóztatták.

Roberto Maroni belügyminiszter szerint ez volt minden idők legnagyobb fogása a maffia elleni küzdelemben. A nyomozati jelentés 2400 oldalas. A szervezett bűnözés ellen létrehozott ügynökség, a DIA vezetője közölte, hogy Nicastri kapcsolatban állt Matteo Messina Denaróval, akit jelenleg a főnökök főnökének tartanak a maffiában.

Az olasz kormány kiemelt célja a szervezett bűnözés felszámolása. A hatóságok az elmúlt években nagyon keményen léptek föl a maffia ellen. Ennek vezető, szicíliai ága, a Cosa Nostra a kilencvenes évek közepe óta "szabadesésben" van, és sorra fogták el a főnökeit. Salvatore Riina, "az Állat" 1993-ban került rendőrkézre, miután hadat üzent az államnak, merényleteket, emberrablásokat és gyilkosságokat rendelt el. A helyébe lépő Bernardo Provenzanót 2006-ban fogták el, 43 évi bujkálás után. A következő maffiavezér, Salvatore Lo Piccolo egy évvel később bukott le. A rendőrség szerint Denaro körül is szorul a hurok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!