Rendőrségi

2011.04.16. 11:24

17 évvel korábbi gyilkosság gyanúsítottját fogták el

Egy 17 évvel korábbi emberölést derített fel nemzetközi együttműködéssel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Interpol Magyar Nemzeti Irodája és a Budapesti Rendőr-főkapitányság - jelentette be Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.

MTI

A 36 éves román gyanúsított előzetes letartóztatásáról szombaton dönt a Pest Központi Kerületi Bíróság.

Fülöp Valter szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 1994. augusztus 14-én a III. kerületi Csónakház utcában a lakásán öltek meg egy hatvanéves vállalkozót.
   
Az ügyet 1995-ben megszüntették, de a rendőrség tovább kereste az elkövetőt az országhatárokon kívül is. Az általa hátrahagyott nyomok alapján a román hatóságok és az ORFK Interpol Magyar Nemzeti Irodája együttműködésében tavaly december 7-én találtak rá Romániában.
   
Mándi Benedek, az ORFK Interpol Magyar Nemzeti Irodájának munkatársa elmondta, hogy a férfit, akinek az ujjlenyomata megegyezett a tett helyszínén találtakkal, április 7-én fogták el. A román bíróság jóváhagyta a kiadatást.
   
A 36 éves román állampolgárságú, román nemzetiségű férfit április 14-én adták át a magyar hatóságoknak; őrizetbe vették, a Pesti Központi Kerületi Bíróság szombaton dönt előzetes letartóztatásáról.
   
Fülöp Valter közölte, hogy a férfit különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsítják. A kihallgatáson részletes vallomást tett, de ez részletkérdésekben eltér a rendőrség álláspontjától. Az elkövető azt állítja, abban a hiszemben hagyta el a helyszínt, hogy az áldozat még életben van, de a szakértők szerint ez nem történhetett így.
   
A helyszínről 840 ezer forintot, illetve az áldozat BMW-jét vitte el; az autót 1994. augusztus 16-án megtalálták a Damjanich utcában.
   
Kérdésre válaszolva Fülöp Valter elmondta, hogy az elkövető egy építkezésen dolgozott, az áldozat pedig vállalkozó volt, így a munkájukból adódóan ismerkedtek össze. Hozzátette, hogy az áldozat beleegyezésével mentek fel  annak lakásába, ott a beszélgetés vitává fajult, dulakodni kezdtek, és az elkövető ekkor ütötte meg többször a vállalkozót. Elmondta, hogy az elkövető szexuális indíttatásról beszél.
   
Kitért arra is, hogy a férfi azóta nem követett el hatóság által ismert bűncselekményt, családot alapított, gyereke van, normális életvitelt folytatott. Nem bujkált, mert nem tudta, hogy keresik.
   
Fülöp Valter megjegyezte azt is, hogy a VII. kerületben, a Thököly úton a hozzátartozók a múlt héten egy ágyneműtartóban találtak rá egy áldozatra. Arról biztosított mindenkit, hogy ebben az esetben nem kell 17 évig várni, mert tudják, hogy ki követte el a bűncselekményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!