Rendőrségi

2011.05.09. 21:56

Halálos vízmelegítő: felfüggesztett fogház szakszerűtlen szerelésért

Felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a gázszerelőként dolgozó férfit, aki több mulasztást követett el egy nyírbátori ház gázüzemű vízmelegítőjének beszerelése során; a készülék hibás működése miatt egy fiatal lány szén-monoxid-mérgezésben meghalt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A perben hétfőn hirdettek nem jogerős ítéletet Nyíregyházán. A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottjai, R. Tibor és felesége 2003-ban bővítették ki lakásukat egy fürdőszobával, amelybe harmadrendű Sz. Jánossal szereltették be a nyílt égésterű vízmelegítőt. A férfi azonban szakszerűtlenül végezte el a berendezés bekötését, emellett nem gondoskodott a más helyiségekkel történő összeszellőztetésről, az ajtón vagy falon szellőzőnyílások kialakításáról sem.
   
A beruházás használatbavételi engedélyét a város építésügyi osztályán ügyintézőként dolgozó negyedrendű S. József adta ki. Mint az ügyészségi vádirat fogalmaz, R. Tibor és felesége a kivitelezést követően a vízmelegítő készüléket egyáltalán nem tartották karban, műszaki állapotának évenkénti szakemberrel történő ellenőrzését pedig elmulasztották.
   
Hat évvel később, 2009. február 27-én a házaspár házában vendégeskedett S. Lívia, aki zuhanyzás közben a vízmelegítőből visszaáramló szén-monoxid miatt rosszul lett és elveszítette eszméletét. A fiatal lányt a kiérkező mentők élesztették újra és szállították kórházba, de életét már nem tudták megmenteni, a mérgezés következtében néhány nappal később meghalt.
   
Sz. Jánost foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt a megyei bíróság két, míg S. Józsefet egy év fogházbüntetéssel sújtotta, az ítélet végrehajtását három, illetve két év próbaidőre felfüggesztette. R. Tibort és feleségét ugyanakkor - bizonyítottság hiányában - felmentette a gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének vádja alól.
   
A tényállást a vádirattól eltérően állapította meg a bíróság. A bizonyítási eljárás során feltárt adatok szerint harmadrendű vádlott számos szakmai hibát vétett a vízmelegítő beszerelése során, ráadásul nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel sem. A negyedrendű vádlott a használatbavételi és az építési engedély kiadásakor is hibázott. Az emberi mulasztás, illetve az aznap este tapasztalt időjárási körülmények - az erős szél - együttesen járultak hozzá a baleset bekövetkezéséhez - hangzott el a tárgyaláson.
   
Az ügyész és a harmadrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, az első és másodrendű vádlottak tudomásul vették az ítéletet, míg negyedrendű felmentésért nyújtott be fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!