Rendőrségi

2011.06.28. 15:16

Három csapás: életfogytiglant kaphat a jánosházi takarékot is kirabló férfi

Több nyugat-magyarországi takarékszövetkezet kirablása és annak kísérlete miatt vádat emelt a Zala Megyei Főügyészség egy sümegi férfi ellen, aki az MTI információja szerint akár életfogytiglani büntetést is kaphat, mert esetében alkalmazni lehet a "három csapás" elvét.

Vas Népe

 Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: a 43 éves férfi tavaly nyáron összesen hét esetben próbált meg fegyveresen kirabolni pénzintézeteket Somogy, Zala és Vas megyében. Négy esetben több millió forintot zsákmányolt, de volt, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült.
   
A férfi a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezeti fiókban kétszer is járt a múlt év nyarán. Először június 23-án, amikor fegyvernek tűnő tárggyal az alkalmazottakat a földre kényszerítette, majd a pénztárból és a páncélszekrényből összesen 5,5 millió forintot és 550 eurót vitt magával. Az alkalmazottakat és egy ügyfelet a konyhába zárta, onnan a rendőrök szabadították ki őket.
   
Alig egy hónappal később ugyanilyen módszerrel fenyegette meg ennek a fióknak a dolgozóit, akiket a mosdóba zárt, ahonnan egy ügyfél segítségével tudtak kijönni. Ebben az esetben 6,4 millió forintot és 880 eurót zsákmányolt a rabló.
   
A férfi ugyancsak egy hónapos különbséggel, szintén kétszer járt Gyenesdiáson, az ottani takarékszövetkezeti fiókban. Július 6-án a két dolgozót szintén a földre fektette, majd egy hátsó helyiségbe zárta őket, hogy a pénztárból és a széfből magához vett 9,2 millió forinttal el tudjon menekülni.
   
Augusztus 16-án újból fegyvert fogva tért be a pénzintézetbe, de az ajtó mögül előugró biztonsági őr fegyvert rántva felszólította, hogy dobja el a pisztolyt. A férfi nem engedelmeskedett, mire az őr a riasztófegyverével a támadó felé lőtt.
   
A rabló ezután kiszaladt a helyiségből, s amikor a biztonsági őr utolérte, ráfogta a fegyvert azzal a fenyegetéssel, hogy lelövi, ha nem hagyja futni. A támadó ezek után autóval elmenekült a helyszínről.
   
Alig két héttel korábban Alsópáhokon, az ottani takarékszövetkezet alkalmazottja kényszerítette menekülésre a támadót. Amikor a férfi a fegyvernek tűnő tárgyat a dolgozókra fogta, nekidőlt a pultnak, amitől az megmozdult.
   
A pillanatnyi zavart kihasználva ez egyik ügyintéző megpróbálta elütni a támadó kezét, majd megfogta a "fegyver" csövét. Ekkor közölte a másik alkalmazottal, hogy csak műanyag pisztolyról van szó, ezért a rabló gyorsan elmenekült.
   
A sümegi férfi utoljára augusztus 19-én Zalaszentivánon és Jánosházán is megpróbált pénzt szerezni, de a zalai településen lévő pénzintézeti fiók belső ajtajának elektronikus zárját - látva a férfi szándékát - az alkalmazottak reteszelték, így nem jutott be. A Vas megyei Jánosházán a takarékszövetkezet két alkalmazottját a fiók konyhájába zárta, majd 950 ezer forinttal távozott, de még aznap sikerült a rendőröknek elfogni őt.
   
A Zala Megyei Főügyészség a 43 éves férfit egyebek mellett több rendbeli, fegyverrel elkövetett rablással, valamint annak kísérletével és előkészületével, továbbá hét esetben elkövetett, személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolja - közölte a zalai főügyészség szóvivője.
   
Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a rabló Zala megyében az első lehet, aki életfogytiglani fegyházbüntetésre is számíthat sorozatos cselekménye miatt. A rablásokat ugyanis azt követően is folytatta, hogy tavaly nyáron a parlament módosította a büntetőjogi szabályozást, amely a "három csapás" elvével a legsúlyosabban bünteti az elkövetőket.
   
A "három csapás" alapján bűnismétlő, erőszakos bűncselekményeket elkövetők esetén a harmadik bűncselekmény elkövetése után a büntetési tétel felső határa megduplázódik, és ha ez eléri a húsz évet, automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!