Rendőrségi

2014.03.28. 07:09

Trükkös csalók: csatornatisztításról adtak számlát

A megalapozott gyanú szerint Budapestről indultak, de végül Vasváron kerültek rendőrkézre.

Egy körmendi üzlet alkalmazottja tett bejelentést a rendőrségen 2013. februárjában, mivel két személy azzal az ürüggyel jelent meg náluk, hogy csatornatisztítást kell végrehajtaniuk. A munkát egy megrendelőlapon rögzítették, majd elmentek „dolgozni”. Rövid idő elteltével visszatértek az üzletbe és anélkül, hogy a feladatot elvégezték volna, kiállítottak egy számlát a tevékenység ellenértékeként, majd a kapott összeggel távoztak.

A Körmendi Rendőrkapitányság munkatársai – a gyors rendőri intézkedésnek is köszönhetően – a bejelentést követő egy órán belül Vasváron elfogtak két siófoki férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekmény elkövetésével. A kihallgatásukat és az lakásukban tartott házkutatásokat követően információ merült fel arra, hogy a gyanúsítottak a körmendi esetet megelőzően már korábban is követtek el hasonló bűncselekményeket. A nyomozók megállapították, hogy a két 21 éves férfi jellemzően kisebb üzleteket szemelt ki és csalt ki tőlük különböző összegeket úgy, hogy az elvégzendő munkát kötelező jellegűnek állította be. A gyanúsítottak Budapestről indulva, több város – többek között Esztergom, Tatabánya, Komárom, Győr, Sopron, Szombathely – érintésével haladtak az ország nyugati része felé és jutottak el Körmendre.

A megalapozott gyanú szerint B. Tibor és Ny. József összesen harminc esetben kísérelt meg kicsalni különböző összegeket és az esetek több mint felében, mintegy tizenhét alkalommal károsították meg a sértetteket. A rendelkezésre álló információk szerint tizenhárom esetben nem jártak sikerrel, tevékenységük megrekedt a kísérlet fázisában, anyagi kár nem keletkezett. A rendőrség a csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Körmendi Járási Ügyészségre megküldte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!