Rendőrségi

2014.09.23. 14:30

Minősített járási mentőcsoportok segítik a megye védelmét

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik stratégiai céljaként tűzte ki a közösségépítést, az önkéntesség erősítését a megye védelme érdekében.

Az önkéntes mozgalmakra építve járási mentőcsoportokat alakított, az idei év fő célja pedig a mentőcsoportok nemzeti minősítő gyakorlatának végrehajtása volt. Júniusban négyen teljesítették a gyakorlatot, és szeptember 20-án, a Rába és a Kemenesalja Mentőcsoport minősítésével teljes lett a kör. Szükség esetén a megye mind a hét járásában nemzeti minősítést szerzett mentőcsoportok segítik a védekezést.

A járási mentőcsoportok az adott terület veszélyeztetettségéhez igazodva, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakmai irányításával, elsősorban saját járásuk területén alkalmazhatók, szükség esetén azonban a szomszédos járásokban, veszélyhelyzetben pedig az ország bármely részén bevethetőek. Vas megye hét járásának biztonságosabbá tételéhez összesen háromszázegy önkéntes járul hozzá.

A mentőcsoportokban találhatunk árvizek, villámárvizek, helyi vízkárok elleni védekezésre, épületek ideiglenes helyreállítására, kitelepített-kimenekített személyek elhelyezésére, ellátására, elsősegélynyújtásra, mélyből- és magasból-, vízből mentésre, légi felderítésre, romkutatásra, vagy akár állatmentésre szakosodott egységeket. Feladataik ellátását a mentőcsoportokba beosztott gépjárművek és munkagépek teszik lehetővé, továbbá speciális egységek, úgy mint lovas felderítők, búvárok, alpinisták segítik. Az Írottkő Mentőcsoportban orvos segíti a sérültek szakszerű ellátását, a Borostyánkő Mentőcsoport összekötője valós idejű akár víz alatti mozgóképek továbbítására alkalmas berendezésekkel rendelkezik, a lovas felderítő egység pedig a Hegyhát Mentőcsoportot erősíti.

Fotók: Balogh Nikoletta tű. zls., dr. Pásztor Krisztina tű. szds., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Pintér Richárd tű. szds., Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

A mentőcsoportok megalakítását követően az idei év fő feladatai közé tartozott a járási mentőcsoportok nemzeti minősítésre való felkészítése, és a minősítő gyakorlat végrehajtása. Elsőként, június 14-én az Írottkő és Borostyánkő Mentőcsoport szerezte meg a nemzeti minősítést, amelyek ezzel egy időben új, speciális egységekkel bővültek. A kőszegi járási mentőcsoport munkáját légi felderítők segítik, míg a szombathelyi járási mentőcsoport kutyás felderítő-romkutató egységgel egészült ki. Őket követte a szentgotthárdi Hármashatár és vasvári Hegyhát Mentőcsoport, melyek június végén szintén sikerrel vették az akadályt. A Rába és Kemenesalja Mentőcsoport szeptember 19-20-án hajtotta végre a kétnapos nemzeti minősítő gyakorlatot. Feladatuk minden esetben összetett volt, szerepeltek köztük árvízi védekezési feladatok, úgy mint védmű magasítása, megerősítése, bordás megtámasztás, ideiglenes védmű építése, fóliázás, vízszivattyúzás. Mindemellett különböző, rendkívüli időjárásból adódó feladatok megoldása, valamint tűzoltási és mélyből mentési gyakorlat végrehajtása is várt a mentőcsoportokra.

A nemzeti minősítő gyakorlatot mind a hét mentőcsoport sikeresen teljesítette, így a minősítés megszerzésével immár önállóan is beavatkozhatnak az egyes káresemények felszámolása során, valamint indulhatnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázatokon, melynek révén a beavatkozásukhoz szükséges eszközparkjukat bővíteni, korszerűsíteni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!