Rendőrségi

2014.09.10. 13:42

Veszélyes anyag jelenlétében való tűzoltást gyakorolták

Megyei ellenőrző gyakorlatot tartottak Sárváron szeptember 10-én, amely során az állomány a veszélyes anyag jelenlétében történő tűzoltást és életmentést gyakorolta.

A megyei ellenőrző gyakorlaton, melynek célja a szerelési, helyismereti és szituációs begyakorló gyakorlatokon elsajátított ismeretek, valamint a tűzoltás, műszaki mentés vezetésének ellenőrzése volt, a sárvári, szombathelyi és körmendi hivatásos tűzoltó egységek mellett a katasztrófavédelmi mobil labor is részt vett.

Fotók: Németh János tű. alez., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tűz ütött ki egy sárvári üzem területén, ahol veszélyes anyagok tárolását és kiszolgálását végzik. A lángok a tárházban keletkeztek, átterjedtek az épület teljes tetőszerkezetére, az ott tárolt anyagok egy részére. A tűz a közeli szalmiákszesz-tároló tartályt is veszélyezteti – érkezett a riasztás a megyei műveletirányítási központba. A központ hármas kiemelt riasztási fokozatnak megfelelően a megye mindhárom hivatásos tűzoltó-parancsnokságát riasztotta az esethez. Az egységek rövid időn belül a helyszínre értek, és megkezdték a felderítést.

A tárházban tárolt anyagokból mérgező gázok kerültek a levegőbe, amit a szél a város lakott területei felé sodort. A tűzoltásvezető a lakosságvédelmi feladatok végrehajtása érdekében értesítette a polgári védelmi és iparbiztonsági felügyelőket, továbbá a katasztrófavédelmi mobil labort is a helyszínre kérte, akik folyamatos mérték a gázkoncentrációt. Eközben a tűzoltó egységek behatoltak az épületbe, és megkezdték az oltási munkálatokat. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem érte el a közeli veszélyesanyag-tartályt.

Ez persze mind a gyakorlat része volt. A feladatokat a tűzoltó állomány a veszélyes anyag jelenlétére való tekintettel különösen körültekintően, a tűzoltóeszközök és védőfelszerelések megfelelő használatával hajtott végre, így az értékelés „MEGFELELT" minősítéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!