Rendőrségi

2015.03.11. 12:38

A vasi katasztrófavédők ellenőrzik a veszélyes árut szállító autókat

Szombathely - A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a veszélyes árut szállító járműveket a közutakon és a vasúton is, hogy a szabályoknak megfelelően szállítanak-e.

Timár Gergely

Balogh Nikoletta sajtószóvivő tájékoztatása szerint vizsgálják a tűzvédelmi és rögzítési szabályok betartását, a fuvarokmányok meglétét. Ha a szállítás megfelel az előírásoknak, a gépkocsit továbbengedik, ha nem, eljárás indul.

Fotó: Timár Gergely

A szabálytalanság mértékétől függően mehet útjára a fuvarozó. Ha okmány hiányzik, akkor a pótlása után, ha rögzítési szabálytalanság van, akkor a megfelelő rögzítés után. Ha a csomagolás nem megfelelő (és megsérülhet a küldemény, például kifolyhat a veszélyes folyadék), az is megtörténhet, hogy át kell pakolni, újra kell csomagolni a rakományt. A hatóság erről intézkedik, de a problémát a fuvarozó oldja meg, adott esetben a cégével kell, hogy rendezze.

A közúton az úgynevezett ADR-, a vasúton a RID-szabályoknak kell megfelelni. A katasztrófavédők a veszélyes árut szállító vasúti kocsikat is ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!