Rendőrségi

2016.10.24. 08:50

Fél év: 100 ezer bírság! Taroltak a fix traffipaxok az országban!

Több mint 100 ezer bírságot küldtek ki fél év alatt a fix traffipaxok felvételei alapján. Leggyakrabban a sebességtúllépésért büntettek. A VÉDA rendszer kiépítése óta 29-cel kevesebben haltak meg az utakon.

Budai Dávid

A fix traffipaxok (VÉDA-rendszer) október 6-án ünnepelték féléves születésnapjukat. Kíváncsiak voltunk, hogy hat hónap alatt a mindent látó kamerák beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket, és valóban csökkent-e a balesetek száma. Éppen ezért október 5-én elküldtük kérdéseinket az Országos Rendőr- Főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának, ahonnan pénteken meg is érkezett a válasz.

Mint írják: „A VÉDA-rendszer indulása óta a várakozásoknak megfelelően működik. Visszatekintve, 2015. április 1. és 2015. június 30. között 126 közlekedési baleset során 144 ember vesztette életét, míg 2016 ugyanezen időszakában, 111 esetben 115-en vesztették életüket az utakon. Tavaly április, május és június hónapokban 1423-an, míg az idei második negyedévben 1287-en szenvedtek súlyos sérülést közlekedési balesetek során."

A féléves adatokból az látszik, hogy országosan valóban kedvezőbbek a mutatók, a súlyos sérülésekkel járó, és a halálos kimenetelű balesetek száma is csökkent. Ahogyan korábban már megírtuk, sajnos Vas megyében egyelőre nem tapasztalni a pozitív változást, és a most kedden történt két halálos baleset is csak rontott a helyzeten.

A változtatható helyű és a fix traffipaxok felvételei alapján 2016 első fél évében 108 242 esetben szabtak ki bírságot. Közlekedési jogsértés miatt 48 464 esetben indult szabálysértési eljárás, helyszíni bírságot pedig 200 551 esetben szabott ki a hatóság. Ez utóbbi két adat azonban nem a szupertaffipaxok érdeme. Megtudtuk, a közlekedési jogsértések miatt kiszabott bírságok összege 2016. év első félévében csaknem 7 milliárd 939 millió forint volt. Kiderült az is, hogy a kamerák által rögzített jogsértések meghatározó többségét nem meglepő módon a sebességtúllépések adják.

Tudni szerettük volna azt is, hogy számíthatunk-e arra, hogy újabb kamerák jelennek meg az utak mentén, azonban erre egyelőre nem kell számítani, mint írják, először is meg kell vizsgálni a rendszer hosszú távon nyújtott hatékonyságát. Ezt követően kerülhet sor esetlegesen a kamerahálózat eszközeinek vagy képességeinek bővítésére, amennyiben a közlekedésbiztonsági célok elérése ezt indokolja. Korábban felröppentek olyan hírek is, hogy a rendszer képes arra, hogy mérje az autók átlagsebességét, de mint megtudtuk, jelenleg nem mérnek a kamerák átlagsebességet, továbbá jelenleg a kamerák előtt elhaladó járművek adatai csak abban az esetben kereshetőek vissza, ha valamelyik kamera szabályszegést észlel.

Kíváncsiak lettünk volna a legekre és a Vas megyei adatokra is, ám mint írják: „A területi egységekre, a legnagyobb bírságra, a legnagyobb sebességre vonatkozó adatszolgáltatás az alaptevékenységek ellátásához szükséges munkaerő aránytalan mértékű igénybevételével járna, ezért ezzel kapcsolatos adatokról tájékoztatást adni nem tudunk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!