Rendőrségi

2011.04.01. 15:26

Romagyilkosságok: az egyik vádlott szerint nem mindenki került bíróság elé

A romagyilkosságok negyedrendű vádlottja szerint nem biztos, hogy mindenki "bent van", akinek köze van a támadássorozathoz; Csontos István erről a büntetőper harmadik, pénteki tárgyalási napján beszélt a Pest Megyei Bíróságon.

MTI

A vádlott - ügyvédje kérdésére - elmondta, hogy elfogása napján, első gyanúsítotti kihallgatásakor, amikor a rendőrök ablakot nyitottak a földszinti kihallgató helyiségben, félbe akarta szakítani a vallomástételt, mert nagyon féltette a családját.
   
"Hol vannak azok, akikről Árpi beszélt, nincsenek a vádlottak padján!" - fakadt ki a negyedrendű vádlott, arra célozva, hogy a hatóságok, szerinte, nem kerítették kézre Kiss Árpád elsőrendű vádlott minden bűntársát.
   
Annyit a vádirat is rögzít, hogy abban a rablásban, ahol a támadássorozathoz szükséges fegyvereket zsákmányolták az elkövetők, négy ember vett részt: Kiss Árpád és a testvére, Kiss István másodrendű, valamint Pető Zsolt harmadrendű vádlott, illetve egy negyedik, mindmáig ismeretlen személy.
   
A pénteki tárgyalás végéhez közeledve több vádlott is jelezte, hogy fáradt, nem tud ilyen sokáig koncentrálni, ezért kérték, hogy hagyják abba a tárgyalást. A bíró erre reagálva azt mondta, hogy a tárgyalások idejét nem a vádlottak szabják meg, és nem lehet, hogy csak délelőtt tárgyalnak.
   
"Ez így nem fog menni, akkor három évig eltarthat ez a tárgyalás" - jegyezte meg Miszori László, az ügyben eljáró öttagú büntetőtanács elnöke.
   
Eddig csupán Csontos István tett vallomást. A pénteki tárgyaláson Kiss István másodrendű vádlott is jelezte, hogy a későbbiekben majd összefüggő vallomást tesz.
   
A pénteki tárgyalás javarészt azzal telt, hogy Csontos István vallomást tett a 10. vádpontban, a tiszalöki támadás ügyében, ahol ő először szerepel a vádiratban. A negyedrendű vádlott szóbeli nyilatkozatát követően a bíró ismertette Csontos ezzel kapcsolatos korábbi nyomozati vallomásait is. A különböző nyilatkozatok nem mindenben voltak egybehangzóak.
   
"Ugye tudja, hogy most a szavahihetőségét is vizsgálom" - mondta a negyedrendű vádlottnak a bíró.
   
Csontos a vádirat szerint a tiszalöki, illetve a következő és egyúttal utolsó kislétai, egy-egy halálos áldozatot követelő támadásban vett részt oly módon, hogy vádlott-társait autóval a helyszín közelébe vitte.
   
A vád szerint Csontos tudott az utak végcéljáról, a negyedrendű vádlott azonban ezt tagadja. Állítása szerint társai csak annyit mondtak neki, hogy túrázni, vadászni mennek.
   
"Próbáltam belőlük kicsikarni, hogy hová megyünk, de nem adtak egyértelmű válaszokat" - mondta a negyedrendű vádlott.
   
Vallomása szerint vele, mint korábban fél évtizeden át szerződéses katonáként szolgálatot teljesítő személlyel a tiszalöki támadás előtt csupán csak arról beszélgettek a Kiss testvérek, hogy miként kell bakancsot befűzni, milyen alsóneműt vegyenek a túrára, illetve hogyan pakolják hátizsákba a ruhákat. Az útvonalat viszont műholdtérképen beszélték meg, majd 2009. április 22-én este abból a Perényi 1. elnevezésű debreceni szórakozóhelyről indultak útnak, ahol Csontosnak Kiss Árpád időnként jegyszedői állást adott.
   
Csontosnak - vallomása szerint - induláskor feltűnt, hogy puskát is visznek magukkal, de csak vadászatra gondolt, annál is inkább, mert társai azzal viccelődtek "lelövik azt a disznót". Ugyanakkor a negyedrendű vádlott arra a kérdésre, miért ment társaival, ha fogalma sem volt, hová tartanak, beszélt arról is, hogy érzett fenyegetést a hangjukban, de miután korábban eltávolították a hadseregtől, nem volt munkahelye, és a barátnőjével is szakított. "Ha azt mondják, hogy mennek lelőni egy embert, akkor otthagyom őket" - mondta, hangsúlyozva, hogy egyértelműen nem gondolt gyilkosságra.
   
A vallomások szerint, amikor a Kiss testvérek és Csontos autóval közeledtek a tetthelyhez, a testvérek - ügyelve arra, hogy lehetőleg ne lássák meg őket - kiszálltak az autóból. Ezután Csontos a járművel Polgár településre ment, ahol éjfél körül egy rendőr igazoltatta és eközben tőle hallotta, hogy golyós puskával lelőttek egy cigányembert Tiszalökön. Vallomása szerint ekkor fordult meg először a fejében, hogy társai lehetnek a gyilkosok.
   
A rendőr a gépjármű ellenőrzése során katonai rádiót, távcsövet és egy üres gitártokot is látott az autóban, de igazoltatás után tovább engedte Csontost.
   
Mikor a negyedrendű vádlott felvette az árokparton fegyverrel a kézben üldögélő Kiss testvéreket, Árpád a kocsiban azt mondta: "hehe!, csak egy lövés kellett, és azt mondta, hogy jaj!" - emlékezett vissza az esetre. 

"Nekem akkor esett le az egész, hogy ők lőttek Tiszalökön, attól kezdve csak az érdekelt, hogy engem le ne lőjenek" - vallotta Csontos. Ezután a sárban elakadt autójuk, s egyikük barátnőjét hívták segítségül, csak így tudtak hazajutni.
   
A vád szerint a tiszalöki támadásnál Kiss Árpád egyetlen lövéssel, mintegy 20 méterről ölte meg a munkába induló áldozatot a háza udvarán.
   
A hat halálos áldozattal járó támadássorozat miatt a Kiss testvéreket és Pető Zsoltot ötszörösen minősülő, azaz aljas indokból, több emberen, előre kitervelten, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják tettesként, Csontost pedig bűnsegédként. Ezekért a cselekményekért a törvény szerint tényleges életfogytiglan is kiszabható.
   
A büntetőper április 5-én folytatódik a Pest Megyei Bíróságon. Várhatóan akkor is Csontos Istvánt hallgatják meg az utolsó, kislétai támadásról szóló vádponttal összefüggésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!