Répcelak

2013.06.05. 16:52

Kulturális kavalkád

Sokszínű, tartalmas események színhelye lesz három napon át Répcelak: az egykori népzenei és népművészeti fesztivál egész hétvégét betöltő kulturális és gazdasági kavalkáddá avanzsált már egy ideje.

Simon Erzsébet

A hagyomány szerint idén is kiállítás lesz a háromnapos Répcelaki Fesztivál nyitórendezvénye. A Nyitott Tér Kulturális Egyesület vendége Polgár Csaba képzőművész, egyetemi tanár. A művészt és munkáit Fábián László író méltatja a művelődési házban pénteken délután öt órakor. Az eseményen közreműködik Szegedi Benjamin, a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanulója.

Ezen a napon a zenekedvelőket is csemegék várják: Császár János hegedűművész ad koncertet este hatkor a Szent István király templomban Flier Edit zongoraművész közreműködésével. Nyolckor a Budapest Bár költözik a rendezvénysátorba. Dr. Németh Kálmán polgármester hangsúlyozza: a háromnapos Répce Fesztivál már rég túlnőtt a település és vonzáskörzete határain.

Büszkén jelenti ki, hogy mára a nyugat-dunántúli régió kiemelt rendezvényének számít. Vannak hagyományos programok, amelyek több mint egy évtizede vonzzák már a nagyérdeműt, de mindig újítanak is. Szombaton tíz órakor ismét kitárja a kapuit a Répce Expo.

 

A kisvárosi kulturális kavalkád – benne a Laki Kalinkó folklórfesztivállal – régóta tömegeket vonz (Fotó: Szendi Péter)



Délután egy órakor indul a népviseletbe öltözött folkloristák menete: dallal, tánccal, borral, kalinkóval invitálják a városlakókat s a látogatókat az immár 13. néptáncfesztiválra. Ám a vigasság előtt ezúttal egy új programot is beiktattak a szervezők. Idén először lesz süteményverseny: előre megadott receptek alapján kell elkészíteni a finomságokat. De csakis a magyarországi sajtgyártás fellegvárában, azaz a Répcelakon készült Medve sajt felhasználásával.

A fesztivál második napján káposztás ételeket is meg lehet kóstolni: a Laki Kalinkó látogatóit többféle különleges étekkel kínálja Demecser nyírségi város küldöttsége. Szombaton délután ötkor díszpolgári címet is átadnak a város vezetői. Vasárnap kilenckor főzőversennyel folytatódnak az események, könnyűzenei és sportprogramok szórakoztatnak, bábszínház, mesemondó várja a kisebbeket.

Az esti sztárvendég Fenyő Miklós lesz, a karaoke versenyen viszont amatőrök is bemutatkozhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!