Répcelak

2014.03.16. 17:50

Jól jön az ajándék összeg

Répcelak - Negyvennégy millió forint vissza nem térítendő támogatásra nyújtott be igényt a városi önkormányzat az adósságkonszolidációban részt nem vett települések fejlesztési támogatásáról szóló rendelet alapján.

Simon Erzsébet

Nemrég jelent meg az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztési támogatásáról szóló belügyminisztériumi rendelet, melynek értelmében lakosság-számarányosan vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a korábban jól gazdálkodó, azaz adósságot fel nem halmozó önkormányzatok. Répcelakot ily módon 44 millió forint illeti meg, a támogatási igényt a kisvárosi képviselő-testületnek is március 7-éig kellett benyújtania. A belügyminiszter március 24-éig dönt a kérelmekről.

Dr. Gombay Csongor gyógyít az I. számú háziorvosi rendelőben. A támogatás révén sikerül felújítani. Fotó: Szendi Péter

Dr. Németh Kálmán polgármester az adósságkonszolidációról szóló kormánydöntés után tavaly januárban nyilatkozta lapunknak: „Nem értek egyet a teljes adósság elengedésével, és azzal sem, hogy az ötezer főnél nagyobb települések esetében csak az adóerősséget nézik. Minde-nütt részletesen meg kellett volna vizsgálni, hogy miért keletkezett az adósság. Más megítélés alá kellett volna esnie annak, ahol luxusberuházásokra költötték a pénzt, ahol esetleg felelőtlenül gazdálkodtak, és annak is, ahol valóban a bevételek hiányzó lehetőségei miatt jutott a település rossz helyzetbe." TÖOSZ-régióvezetőként is – másokkal együtt – több fórumon szóvá tette, hogy kapjanak kompenzációt azok a települések, ahol jól gazdálkodtak, addig nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért, s nem halmoztak föl adóssá-got. A mostani BM-rendelet kvázi-kompenzáció, igaz, igényelni kellett, s meghatározott területekre lesz használható az összeg. Répcelakon is eltervezték, hogy mire fordítják a pénzt. Mérgesné Stampf Ildikó településüzemeltetési és beruházási csoportvezetőtől megtudtuk, több mindent kívánnak felújítani, de az „ajándék" összeghez még legalább feleennyi önerőt kell hozzátenni, hogy a tervezettek megvalósuljanak. Az egyik legfontosabb fejlesztés az I. számú orvosi rendelő felújítása, mert az épület meglehetősen rossz állagú. Szükséges a külső-belső renoválása és a funkcionális átalakítása is. Akadálymentesíteni kell, burkolatokat cserélni, energiatakarákos világítást beszerelni. Több utcában töredezett a járda, így az Úttörő, a Bem és a Jókai utca egyes szakaszait is fel kell újítani. A kerékpár-út csapadékvíz-elvezető rendszerénél a folyóka szétmállott, a feladatát már nem tudja ellátni, szükséges a felújítása. A Művelődési Otthon és Könyvtár kazánháza megérett a rekonstrukcióra, a fűtési rendszer harmincéves. Energetikai felújítással 35 százalékos energiamegtakarítás is elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!